elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sis municipis valencians es converteixen en ciutats lectores amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació

Sis municipis valencians es converteixen en ciutats lectores amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació
    MÉS FOTOS
    Sis municipis valencians es converteixen en ciutats lectores amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació - (foto 2)
    Sis municipis valencians es converteixen en ciutats lectores amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació - (foto 3)
    Sis municipis valencians es converteixen en ciutats lectores amb el suport de l'Àrea de Cultura de la Diputació - (foto 4)

    Els fonaments de les civilitzacions avançades passen per uns bons hàbits lectors per part de la ciutadania. Així, la complexitat de les societats contemporànies és molt difícil d'assimilar i d'entendre si no disposem d'unes eines de comprensió mínimes que ens aporten la cultura, l'educació i en especial, els hàbits lectors. Per tot això, la Diputació de València posà en marxa en 2017 un conveni de col·laboració amb la Fundació Full-Fundació pel llibre i la lectura, amb l'objectiu d'anar creant estímuls suficients des de l'àmbit municipal, per tal de fomentar la lectura en tots aquells pobles que s'han volgut adherir al programa.

    Així, per al diputat de Cultura de la Diputació, Xavier Rius, "és ben important estimular la lectura entre els nostres joves, però també mantenir un ecosistema viu al voltant del llibre, basat en hàbits lectors, però també en la promoció i les xarxes socials del llibre, els clubs de lectura i el foment dels autors novells, entre moltes altres accions. Si a més, ho podem implementar en els municipis, que són l'administració més pròxima a la ciutadania, millor que millor".

    Bocairent, Corbera, El Puig, Marines, Paiporta i Utielsón els primers municipis que han esdevingut "Ciutats Lectores", en un programa d'acompanyament de quatre anys pensat per a la implementació estratègica i planificada d'accions municipals de motivació lectora, adreçades a tota la ciutadania de cada municipi participant. Durant l'any 2018 s'han posat en funcionament noves ciutats lectores i s'ha treballat en diferents etapes dels projectes ja encetats el 2017. Les iniciatives proposades es vehiculen a través d'un Consell de Lectura Municipal, que participa en la diagnosi inicial, en el disseny de les activitats i en la posterior avaluació. Cada municipi compta, a més, amb un espai al web ciutatlectora.com.

    "Utiel Ciudad Lectora", per exemple, està en funcionament des del 2017 i ha dut a terme, al llarg del 2018, activitats com "Aldelean. Bibliotecas viajeras", un programa proposat pel Consell de Lectura d'Utiel que pretén acostar la lectura a les seues quatre aldees que, fins ara, no comptaven amb punts de lectura. Utiel també ha farcit la programació cultural de l'any amb activitats com "Poesía en la calle", amb col·leccionables de poesia i art distribuïts mensualment pels establiments col·laboradors; "Mi peluche también lee", en què els peluixs dels xiquets i xiquetes de la localitat cobren vida durant la nit, a la biblioteca; "Reto Lector: 5 meses, 5 libros", mitjançant el qual el CEIP Canónigo Muñoz intenta involucrar tota la comunitat educativa; i el club de lectura estival, reunions setmanals a les quals s'ha inscrit l'alumnat de la localitat. Utiel participa, a més, en "De Viva Veu. Certamen Escolar de Lectura en Veu Alta". Des del blog "Utiel Ciudad lectora", el Consell de Lectura dóna visibilitat a les activitats realitzades.

    Corbera, Paiporta, Bocairent i El Puig van iniciar el projecte a finals de 2017, desenvolupant-los en el 2018. A Corbera s'ha iniciat el Consell Municipal de Lectura, mentre que Paiporta, per la seua banda, ha enregistrat "vídeo-recomanacions" (en les quals participa personal municipal) i ha convidat l'alumnat a portar el seu peluix a passar la nit en la llibreria.

    Bocairents'hi incorporà amb activitats com les "Paraules pintades", una mostra de pintura als balcons que ha transcendit l'àmbit local per implicar localitats com Banyeres de Mariola i Muro. "Abril, el mes de les paraules" va acollir presentacions i activitats a la biblioteca, a l'escola i l'institut al voltant de la lectura. I la Fira del Llibre va omplir la localitat de sons, lletres, llibres, exposicions, teatre i presentacions. "Poemes visuals" és un concurs de creació de poemes utilitzant instal·lacions i obres plàstiques.

    El Puig, amb la Setmana de les lletres, acollí en maig diferents activitats al voltant del llibre i la lectura. Marines i Alberic són les últimes poblacions a incorporar-s'hi. "Marines Ciudad Lectora" està en funcionament des del febrer i ja ha posat en marxa un ban amb recomanacions a través de la megafonia municipal, així com la I Trobada de Clubs de Lectura de Camp de Túria; "Una nit en la biblioteca", orientat al primer nivell de primària; punts de lectura en espais on hi ha esperes, com per exemple un consultori mèdic; i "El llibre viatger», una estratègia per a visibilitzar el llibre i la lectura des de qualsevol punt en el qual estiguem aquest estiu.

    La Fundació pel Llibre i la Lectura ha realitzat presentacions i reunions tècniques a Godelleta i a Alberic, a la Fira del Llibre de València i a les Jornades Professionals 2018 del Catàleg de Serveis, Recursos i Activitats d'Animació a la Lectura i Foment Lector (La Nau, Universitat de València).

    Programa obert a més municipis

    A més de les poblacions participants, Xeraco, Vinalesa o l'Alcúdia s'hi han interessat a implantar-lo. Per a incorporar-se al Programa de Promoció de la Lectura "Ciutats Lectores" cal contactar amb FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura per a rebre informació detallada del programa i comprometre's a donar suport al programa durant un període mínim de quatre anys.

    Pujar