24 de novembre de 2020 24/11/20

María Muñoz (Cs): “Estaria còmoda amb un pacte a l'andalusa liderat per Cs”

María Muñoz (Cs): “Estaria còmoda amb un pacte a l'andalusa liderat per Cs” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  María Muñoz (Cs): “Estaria còmoda amb un pacte a l'andalusa liderat per Cs” - (foto 2)

  María Muñoz deixa els mons dels mercats financers i se suma ara al projecte de Ciutadans com a candidata al Congrés dels Diputats per la província de València. En elperiodic.com parlem amb ella per a conéixer la seua postura sobre l'última legislatura i analitzar els reptes que vénen després del 28A.

  Pregunta: S'estrena en el món polític com a cap de llista per la província de València al Congrés dels Diputats Què li va motivar per a sumar-se a aquest projecte?

  Resposta: Em va motivar que és un partit liberal, democràtic, regenerador i que té un discurs únic en tota Espanya. A més, m'agradaria, durant una etapa de la meua vida, poder treballar pel conjunt de la societat i crec que el Congrés és el millor lloc per a fer-lo.

  P: Quins són els eixos principals de la seua campanya nacional i autonòmica?

  R: Els eixos de la meua campanya nacional són les necessitats que tenen els valencians i que el tripartit no ha sabut solucionar. Necessitem millor finançament i necessitem que s'acaben infraestructures com el Corredor Mediterrani, que porta més de 30 anys sense acabar-se.

  P: Quins són els problemes dels valencians que més el preocupen i per tant defensarà a Madrid amb més força?

  R: Com he comentat, un dels principals problemes que tenim és la falta de finançament. Som la comunitat autònoma pitjor finançada. Un valencià rep de mitjana 728 euros menys que un càntabre. Això ha d'acabar. Hem d'asseure a tota la Conferència de Presidents i trobar un sistema que siga just, equitatiu i transparent.

  P: Ha fet Ciutadans els deures des de les últimes eleccions? Quin balanç fa de la legislatura?

   R: Bé, aquesta serà la meua primera legislatura. Jo procedisc del món dels mercats financers i és la meua primera incursió en el món polític. És un dels trets identificatius d'aquest partit: el buscar talent fora de la política perquè puguem aportar la nostra visió real de la societat.

  P: Com valora la gestió que s'ha fet des del Botànic en aquests quatre anys?

  R: Molt negativament. Tenien molt fàcil fer-ho millor que el PP però els nostres xiquets segueixen en barracons, les llistes d'espera en sanitat són inconcebibles i el deute ha augmentat. A més, PSPV i Compromís, amb el cas Alqueria en la Diputació de València, han demostrat que només repeteixen els pitjors vicis del PP.

  P: Si haguera de retraure-li alguna cosa Compromís i PSPV de tot el fet (o no fet) en aquesta legislatura què seria?

  R: Perquè del fet, moltes coses, però destacaria l'haver-hi endollats a amiguetes i afins, i l'haver acabat amb la llibertat dels pares, per exemple, per a triar col·legi i la llengua en la qual volen que estudien els seus xiquets. En el balanç del no fet, el no haver reclamat un finançament just per a la Comunitat Valenciana que sí que reclamaven quan en Moncloa governava el PP.

  P: El finançament autonòmic és un dels temes que més preocupa en la Comunitat el preocupa Ciutadans aquest assumpte? Com té pensat afrontar-ho en la pròxima legislatura?

   R: Clar que ens preocupa. Som la comunitat pitjor finançada. La nostra proposta passa per asseure a tots els presidents autonòmics i aconseguir un acord que siga just, transparent i equitatiu. 

  P: La candidatura de Toni Cantó a la Generalitat desperta molts sentiments entre els valencians Li veu com a futur vpresident? Comparteix les seues idees?

   R: No és que ho veja com a president, és que serà nostre pròxim president. Té el coneixement, el programa i les ganes per a conformar un gran equip que servei a la Comunitat Valenciana de la situació en la qual es troba i convertir-la en líder nacional en innovació i desenvolupament.

  P: Cantó ha manifestat la seua voluntat de suprimir algunes conselleries aquesta vosté d'acord?

   R: És necessari racionalitzar la despesa i per a això necessitem suprimir quiosquets i duplicitats. Hem presentat un pla amb el qual, reorganitzant *Conselleries i funcions, estalviaríem 750 milions a les arques públiques que es podrien dedicar a sanitat o educació. 

  P: Després de conéixer els resultats del 28a l'escenari que es dibuixa segons les enquestes és molt difús i reflecteix la necessitat de dur a terme pactes entre formacions Amb qui estaria disposat a pactar Ciutadans després de les eleccions del 28 d'abril?

  R: Bé, el president Albert Rivera ja li ha tendit la mà diverses vegades a Pablo Casado. Crec que ha sigut bastant clar en això. Jo, personalment, estaria còmoda amb un pacte a l'andalusa liderat per *Cs.

  P: Quines són les línies roges de Ciutadans?

  R: Els nacionalistes i populistes, els anticonstitucionalistas i tolerància zero amb la corrupció.

  P: Es plantegen copiar el model d'Andalusia en la Comunitat?

  R: Si, com ja li he comentat, jo estaria còmoda amb un pacte a l'andalusa liderat per Albert Rivera en el Govern d'Espanya i per Toni Cantó en la Comunitat Valenciana.

  P: Veuen a VOX com un possible aliat o es penedeixen de la foto de Colón?

  R: Nosaltres ens hem fet moltes fotos: en Colón, en *Alsasua, en el 8M, amb els cossos i seguretat de l'Estat… 

  P: I finalment, lectors d'elperiodic.com de grans i petits municipis de la Comunitat què li diria perquè donara suport a Cs el pròxim 28 d'abril? 

  R: Jo els diria que, si volen un govern que tracte a tots els espanyols com a iguals, que diga en tots els llocs el mateix, que té un projecte de centre i estable, que pretendre modernitzar la Comunitat Valenciana, que defensa la Constitució, que siga democràtic i reformista... que voten a Ciutadans.

  Pujar