elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Horta Nord rep 56,3 milions d'euros d'inversions de la Diputació fins a 2018

L'Horta Nord rep 56,3 milions d'euros d'inversions de la Diputació fins a 2018
    MÉS FOTOS
    L'Horta Nord rep 56,3 milions d'euros d'inversions de la Diputació fins a 2018 - (foto 2)
    L'Horta Nord rep 56,3 milions d'euros d'inversions de la Diputació fins a 2018 - (foto 3)
    L'Horta Nord rep 56,3 milions d'euros d'inversions de la Diputació fins a 2018 - (foto 4)
    L'Horta Nord rep 56,3 milions d'euros d'inversions de la Diputació fins a 2018 - (foto 5)

    Les inversions que han rebut els municipis de l'Horta Nord durant la nova etapa de la Diputació de València s'eleven fins als 56,3 milions d'euros, un 66% més que el que va percebre la comarca durant la legislatura anterior. Segons ha explicat la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, davant dels mitjans a l'encontre celebrat a l'ajuntament de Foios, la corporació provincial ha desenvolupat "una nova forma de distribuir els recursos que respon a criteris d'objectivitat i equitat".

    La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha fet balanç dels tres anys de legislatura amb el nou govern de la Diputació. Segons ha explicat, el nou període ha suposat "una nova forma de treballar a la Diputació de València. Durant aquesta legislatura hem anat acabant amb la pràctica dels convenis singulars fins fer-los desaparèixer en l'actualitat". "Açò –ha afegit—ha permés que arriben més recursos a tots els Ajuntaments de forma més transparent i amb independència del seu color polític".

    L'alcalde de Foios, Sergi Rius, ha valorat positivament el nou repartiment dels fons provincials, i ha considerat que "no només s'ha millorat en la claredat i la transparència dels plans i les inversions, sinó també en la quantitat de recursos que han arribat als municipis, tant a través de les Inversions Financerament sostenibles com dels diners dels Programes d'Obres i Serveis Municipals". L'alcalde ha detallat que "amb els 1,2 milions d'euros que hem rebut a través d'aquests plans, hem pogut realitzar obres a tot el municipi, més de 40 actuacions i millores que no han sigut obres faraòniques".

    Els municipis de l'Horta Nord han passat de percebre 33.861.672 d'euros de fons provincials entre 2011 i 2015, a rebre 56.362.408 des del 2015 fins al 2018, a falta de l'aprovació dels pressupostos de 2019 de la Diputació. Això suposa 22,5 milions d'euros més i un increment del 66,4% de les inversions de la institució provincial a la comarca, que es tradueixen en 194,06 euros per habitant en l'etapa actual, front als 116,59 durant l'anterior període.

    La Diputació també ha posat en marxa un pla de finançament de centres de dia per a persones majors i amb diversitat funcional en col·laboració amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Amb la inversió de 5.305.724 euros d'aquest programa, l'Horta Nord comptarà amb un centre de dia al municipi de Meliana amb 100 places públiques (3,7 milions d'euros d'inversió), i una residència a Paterna amb capacitat per a 60 persones (1,6 milions d'euros d'inversió).

    En quant a la partida d'inversió en educació pública, els distints programes de la Diputació per a la millora de les escoles públiques d'infantil i primària, així com de les escoletes infantils municipals, han comptat amb uns fons de 3.082.000 euros. Aquests diners han servit per condicionar 12 CEIPS de la comarca i també per millorar 19 espais educatius municipals de l'Horta Nord.

    Tres anys de col·laboracions entre administracions

    La vicepresidenta de la corporació provincial ha subratllat davant dels mitjans que "la Diputació ha tingut com a primer objectiu seguir les polítiques del Botànic i, per això, ha col·laborat en diferents conselleries per a dur endavant inversions en temes tan importants com l'educació o els serveis socials".

    La Diputació de València ha cooperat amb la Conselleria d'Educació, Investigació i Esports a través dels Plans Municipals de Manteniment d'Escoles de 2017 i 2018, amb el que es subvenciona la millora dels centres públics d'infantil i primària que no s'han pogut acollir al Pla Edificant de la Generalitat, i el Pla de Millora d'Espais Educatius Municipals de 2018, que destina ajudes als municipis per tal d'adequar i condicionar els centres municipals públics d'educació no reglada (escoletes infantils, conservatoris de música i escoles d'adults).

    La col·laboració interadministrativa amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha permés, segons ha explicat Maria Josep Amigó, "la creació de les primeres 500 places públiques de centres de dia, de menors i de centres multifuncionals que s'han fet al País Valencià en els últims 20 anys".

    Pujar