elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’EMTRE edita una guia per a ajudar els ajuntaments de l’àrea metropolitana a elaborar els seus plans locals de residus

L’EMTRE edita una guia per a ajudar els ajuntaments de l’àrea metropolitana a elaborar els seus plans locals de residus
  • Els municipis han de planificar i organitzar la recollida per atendre el servici de manera adequada

L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) ha enviat a tots els ajuntaments de la seua àrea d’influència una guia per a ajudar-los a elaborar el seus plans locals de residus. Estos plans són necessaris per a complir els objectius establits en la normativa vigent en matèria d’arreplega de residus. És un treball d’una gran complexitat però que resulta molt necessari i urgent pel greu problema mediambiental que pot provocar una gestió inadequada dels residus urbans.

El Pla Local Marc de Residus de l’EMTRE té com a objectiu que els municipis puguen adequar-se d’una manera clara i senzilla a la normativa estatal i autonòmica en matèria de recollida selectiva i reciclatge dels residus urbans. D’esta manera, l’EMTRE continua la línia de col·laboració que manté amb les corporacions, com ja va fer amb la Guia Metodològica per a implantar l’arreplega selectiva de la matèria orgànica al contenidor marró, que l’entitat ja ha distribuït entre els ajuntaments de l’àrea metropolitana.

Per al president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Segi Campillo, “a l’àrea metropolitana de València hi ha ajuntaments més grans i més xicotets, que poden tindre dificultats a l’hora de dissenyar un pla local. Hem volgut fer un Pla Marc per a que cada ajuntament puga adaptar-lo a la seua realitat i ajudar a fer la millor gestió dels residus possible”.

Planificar la gestió dels residus

Els plans locals han d’establir una regulació detallada de la gestió dels residus en cada municipi. Els ajuntaments han de planificar circuits i freqüències de recollida per a les diferents classes de residus urbans. Els del contenidor marró corresponent a la matèria orgànica i el contenidor gris, de la fracció resta, que són els que gestiona l’EMTRE. Però també els dels contenidors verd (envasos de vidre), blau (paper i cartró) i groc (envasos lleugers), que són gestionats per altres entitats.

També han de definir els sistemes d’arreplega dels residus, si són per mitjà de contenidors en la via pública o porta a porta, els punts d’ubicació dels contenidors, els equipaments, les instal·lacions i tots els elements necessaris per a organitzar el servici de manera adequada.

El Pla Local Marc elaborat per l’EMTRE conté informació detallada sobre el marc legal i institucional i la gestió operativa dels residus, tant pel que fa al depòsit i la recollida com al transport i el tractament. També, sobre les diferents fases que s’han de tindre en compte, com ara l’avaluació detallada de la situació actual per conéixer les debilitats i les fortaleses del municipi, i també les amenaces i les oportunitats.

Els plans local de residus són documents molt complexos que han d’establir els objectius i les estratègies i planificar un calendari d’actuacions, així com definir els instruments que han de servir per a fer-ne un seguiment adequat. També han d’avaluar els costos a través d’una memòria econòmica i donar veu a la ciutadania per mitjà d’un estudi sobre la seua opinió pel que fa a la gestió dels residus al seu municipi. Per últim, ha d’incloure una guia pràctica per a la correcta separació dels residus i establir mesures de conscienciació i transparència sobre la implantació dels processos i l’educació ambiental. A la guia editada per l’EMTRE, els ajuntaments trobaran models a partir dels quals elaborar el Pla de Residus adaptat als seus municipis.

Pujar