6 d’abril de 2020 6/4/20

L'Àrea de Transport Metropolità de València connectarà amb onze municipis més

L'Àrea de Transport Metropolità de València connectarà amb onze municipis més - (foto 1)
  • Els nous municipis són Canet d'en Berenguer, Nàquera, Serra, Cheste, Chiva, Buñol, Turís, Godelleta, Monserrat, Sueca i Domeño

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Movilitat està ultimant el decret per a l'ampliació de l'Àrea de Transport Metropolitana de València (ATMV) a la qual s'incorporaran onze nous municipis als 63 que conformen actualment l'àmbit territorial d'aquesta demarcació. Es tracta dels municipis de Canet d'en Berenguer, Nàquera, Serra, Cheste, Chiva, Buñol, Turís, Godelleta, Monserrat i Sueca, a més de Domeño per continuïtat geogràfica.

D'aquesta manera, una vegada que el conseller de Política Territorial, Arcadi España, ha signat l'inici de l'expedient d'elaboració d'un decret per a l'ampliació de l'àrea metropolitana, es dóna pas a la fase d'informació pública i a la comunicació als municipis afectats.

Amb aquesta ampliació, les persones usuàries del transport públic amb origen i destinació en els municipis de l'àrea funcional es beneficiaran de la política tarifària que aplica la ATMV als seus títols de coordinació o integració.

Totes la poblacions d'aquesta àrea de transport compten amb un servei integrat de transport públic de viatgers amb independència de l'empresa que ho preste (MetroValencia/Metrobus/EMT). Totes elles operen de manera harmònica, en estar proveïdes d'un sistema compatible de cancel·lació de taquillatge.

La comercialització i titularitat dels títols coordinats, correspon a la Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) i el seu preu varia en funció de les zones (A,B,C,D i/o combinacions entre elles), les característiques dels usuaris (joves entre 15/30 anys d'edat, famílies nombroses, jubilats etc.), la temporalitat, sense límit de viatges, o amb el nombre de viatges limitats.

Els antecedents

La Generalitat, per a cobrir les necessitats de desplaçament dels veïns de les poblacions confrontants amb la ciutat València ha vingut conformant des de l'any 2000 un sistema integrat de transport públic de viatgers per a assegurar en condicions de qualitat i preu, els desplaçaments que provoquen les relaciones habitatge/treballe/oci, entre aquestes poblacions, així com amb la capital del Túria.

Inicialment, l'àmbit territorial de l'Àrea de Transport Metropolitana de València estava delimitat per les poblacions d'Alaquàs, Albal, Albalat dels Sorells, Alboraia, Albuixech, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alfara del Patriarca, Alginet, Almàssera, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Benissanó, Beniparrell, Bétera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Carlet, Catarroja i L'Eliana.

Així mateix, quedava delimitat per Emperador, Foios, Godella, Llíria, Loriguilla, Llocnou de la Corona, Manises, Massalfassar, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Moncada, Museros, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, La Pobla de Vallbona, La Pobla de Farnals, Puig, Puçol, Quart de Poblet, Rafelbunyol, Ribarroja de Túria, Rocafort, Sagunt, San Antonio de Benagéber, Sedaví, Silla, Sollana, Tavernes Blanques, Torrent, València, Vilamarxant, Vinalesa i Xirivella.

Posteriorment, transcorreguts 10 anys des de la conformació de l'Àrea de Transport Metropolitana de València i, ateses les necessitats de desplaçament de les poblacions confrontants, van ser incorporats els municipis de Sagunt, Loriguilla i Sant Antoni de Benegéber.

Ara, una vegada passats quasi 19 anys, s'ha constatat per dades obtingudes mitjançant tècniques de Big Data per a l'aprovació del Pla Bàsic de Mobilitat, que l'àrea que funcionalment està actuant com a Àrea Metropolitana de València inclou també les poblacions de Canet d'en Berenguer, Nàquera, Serra, Cheste, Chiva, Buñol, Turís, Godelleta, Monserrat, Sueca i Domeño.

Pujar