22 de setembre de 2020 22/9/20

La Generalitat trasllada als alcaldes del Racó d'Ademús la seua estratègia per a frenar la despoblació

La Generalitat trasllada als alcaldes del Racó d'Ademús la seua estratègia per a frenar la despoblació - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La Generalitat trasllada als alcaldes del Racó d'Ademús la seua estratègia per a frenar la despoblació - (foto 2)

  El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat als alcaldes del Racó d'Ademús "el compromís de la Generalitat contra la despoblació" per a poder superar "els desequilibris territorials".

  Així s'ha manifestat el cap del Consell després de la reunió mantinguda amb representants de la Mancomunitat de Municipis del Racó d'Ademús, emmarcada dins del Seminari d'Estiu, en la qual ha estat acompanyat per la vicepresidenta, Mónica Oltra, i per la resta de membres del Consell. En la trobada també ha participat el president de la mancomunitat i alcalde de Casas Bajas, Domingo Antón, així com la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Elena Ferrando, i el director general d'Administració Local, Antoni Such.

  Puig ha defensat la posada en marxa d'una agenda valenciana per a comarques com la del Racó d'Ademús, que estan patint "la síndrome de la despoblació". "Cal escoltar també a les poblacions, perquè no es tracta de fer des de València un projecte per a cada comarca, sinó que des de cada comarca i amb el suport de la Generalitat i de la resta d'institucions, aconseguim acabar amb el fatalisme històric que significa que els pobles hagen de desaparèixer", ha assenyalat.

  L'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) és un programa que va nàixer el passat mes d'abril amb l'objectiu de combatre la despoblació en les comarques d'interior de la Comunitat Valenciana i que pretén contribuir a superar la desigualtat entre els ciutadans. Aquesta agenda és un dels acords que s'aprovaran aquest diumenge en el Seminari d'Estiu a proposta de Presidència.

  "Nosaltres no ens resignem i anem a treballar, però amb un projecte que es basa en els pobles i en les comarques i un projecte que en cada comarca ha de tenir un tractat, no pot ser un receptari únic", ha continuat. Puig ha incidit que en la reunió amb la Mancomunitat del Racó d'Ademús "anem a escoltar i veure de quina manera implementem aqueixes polítiques que garantisquen ocupació, benestar i serveis públics de qualitat".

  En aquest mateix sentit s'ha manifestat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Invclusivas, Mónica Oltra. "La política parla molt i escolta poc, i anem a a escoltar als alcaldes i alcaldesses de la comarca perquè ells també ens donen les seues solucions i la seua visió de com cal coordinar les polítiques entre ajuntaments i Generalitat". Oltra ha subratllat que aquest govern "treballa amb les altres institucions i no contra les altres institucions, com ha passat en altres èpoques".

  La vicepresidenta ha recordat la inversió de més de 74.000 euros que ha fet el Consell en aquesta comarca per al reforçament dels serveis socials i ha apuntat que "les polítiques socials també fixen a les persones al territori i construeixen projectes d'esperança enfront d'aqueixa amenaça de la despoblació".

  Segona jornada Seminari d'Estiu

  Abans de visitar la localitat de Casas Altas, tant el president Ximo Puig, com la resta de membres del Consell, han iniciat a Ademús les primeres reunions de treball corresponents a la segona jornada del Seminari de Govern - Estiu 2017.

  Oltra ha afirmat que, una vegada finalitzada l'avaluació del semestre anterior, el grau de satisfacció és "molt bo" perquè "de 187 mesures de tots els seminaris hi ha 147 complides", la qual cosa suposa més d'un 75% de compliment. La vicepresidenta ha ressaltat la importància de "canviar el paradigma de les polítiques de les ocurrències a la política planificada, d'avaluació i de marcar objectius".

  D'altra banda, el cap del Consell també ha realitzat una visita institucional a l'Ajuntament de Casas Altas, on ha mantingut una trobada amb els membres de la corporació municipal i ha signat en el llibre d'honor de la localitat.

  Pujar