17 de gener de 2021 17/1/21

Les gelades provoquen que més del 30% de la collita d'ametla de la comarca d'Utiel-Requena es veja afectada

  Les gelades de les últimes setmanes provoquen que més del 30% de la collita d'ametla de la comarca d'Utiel-Requena s'haja vist afectada per l'efecte de les mateixes i davant açò LA UNIÓ de Llauradors reclama ajudes per als afectats i millores en l'actual línia de l’assegurança de l'ametler.

  Les fredes matinades del mes de març, amb temperatures més baixes del normal que han oscil·lat entre els 0 i els -3º, ha provocat l'aparició de gelades i també de cencellades (gel blanc o parcialment transparent). L'ametler es troba en aquests moments en un moment delicat i una gelada tira al trast tant la flor com el fruit que comença a poc a poc a quallar.

  S'han vist afectades per les gelades uns 5 milions de quilograms i les pèrdues per tant seran importants, encara que encara és prompte per a avaluar-les perquè les temperatures continuen sent baixes a les nits i les gelades han afectat de forma molt irregular i atípica als arbres. Hi ha alguns que han perdut tota la collita i uns altres per contra tenen l’ametla sana.

  La varietat més afectada per aquestes gelades, amb afeccions que poden arribar en algunes parcel·les al 100%, és la Llargueta (la més freqüent en la comarca) i la Marcona; encara que varietats tardanes com la Vairo, Lauranne, Constantí o Guara també tenen afeccions importants que poden arribar fins i tot al 70% en les zones més danyades.

  LA UNIÓ de Llauradors demana ajudes per als afectats i també que l'actual assegurança de fruita seca siga més atractiva i econòmica per als productors a fi d'augmentar la seua contractació. En aquest sentit, aquesta organització professional agrària ve sol·licitant millores de les condicions de l’assegurança i encara que algunes ja s'han aconseguit en els últims temps com és la sol·licitud de rendiments a Agroseguro en qualsevol moment de l'any o l'augment dels preus màxims d'assegurament, hi ha unes altres encara per resoldre.

  En aquest últim aspecte, LA UNIÓ demana que l'assegurament i càlcul de danys es facen per parcel·la Sigpac o conjunt de parcel·les adjacents (parcel·la agrícola) i garantit el 100%, perquè que la línia actual d'assegurament només contempla que la gelada és pel conjunt de l'explotació i el garantit màxim elegible és del 70%.

   

   

   

  Pujar