elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Reunió este dimarts entre GVA i veïns

Entitats de l'Horta Sud demanen un canvi en el transport públic metropolità

Entitats de l'Horta Sud demanen un canvi en el transport públic metropolità
  • La Plataforma pel Transport Públic de l'Horta Sud de València rebutja el preu del bo de transport públic metropolità que pretén implantar-se a finals d'enguany i que oscil·larà entre els 14 i els 17 euros

  • Així ho faran saber a la Generalitat en una reunió que mantindran esta setmana

MÉS FOTOS
Entitats de l'Horta Sud demanen un canvi en el transport públic metropolità  - (foto 2)
Entitats de l'Horta Sud demanen un canvi en el transport públic metropolità  - (foto 3)

"Demanem un sistema de bons com existix per a la resta de l'àrea metropolitana". És el que reclamen els veïns de l'Horta Sud, concretament d'Alaquàs, Aldaia, Xirivella i Barri del Crist. Un total de 100.000 habitants i els nuclis dels quals compten amb una línia d'autobús privada, amb els inconvenients que això comporta quant a cost, massificació, duració del trajecte i escassetat de parades per a desplaçar-se per València. A esta línia se suma una altra de tren, la C-3 de Renfe que està en funcionament des de fa uns mesos i connecta amb el centre de la ciutat.

En tot cas, des de l'associació porten anys protestant per la falta de freqüència de l'autobús, el mal estat dels vehicles i la massificació, entre altres. "Cal tindre en compte que la implantació sociolaboral d'este àrea metropolitana amb la ciutat de València és enorme ja que anem a l'hospital, a treballar, a estudiar, a visitar familiars i a comprar tots els dies de l'any", explica el portaveu de la Plataforma pel Transport Públic de l'Horta Sud de València, Paco Magro, en una entrevista amb elperiodic.com.

La Plataforma demana que se'ls tinga en compte en el disseny del transport públic: "En sistema de transport hem anat cap arrere en els últims trenta anys. Abans hi havia dos autobusos i mentres en altres localitats veïnes s'ha implantat el metre etc ací només comptem amb la línia privada d'autobús", lamenta Paco Magro.

A més, els usuaris estan en desacord amb el preu del bo de transport de deu viatges que va anunciar la Conselleria al seu dia i que oscil·laria entre 14 i 17 euros. "És una barbaritat i volem que siga equivalent per a tots", lamenta el portaveu de l'associació: "Sabem que està havent-hi un canvi per part de l'administració i que està prenent consciència de la situació però així i tot no veiem que s'haja plasmat encara".

I és que la situació concreta dels usuaris d'estes poblacions, segons expliquen des de l'associació, no els afavorix si decidixen comprar el bo de deu viatges. Si es fixa en els 15 euros per exemple, l'usuari acabaria invertint més que si obté el bo mensual. A açò se suma el fet de que els viatgers que vagen a utilitzar només l'autobús per a anar a València els ix més econòmic comprar el bitllet únic.

A més, un altre punt que assenyalen des de l'associació és la "desinformacin" que s'ha generat entorn d'este tema: "Els veïns confonen este bo de deu viatges amb el mensual i pensen que passaran de pagar els 58 euros que costa actualment el bo mensual a 15 euros". Des de l'associació estan fent una "campanya de pedagogia" per a informar els veïns i usuaris dels canvis que es van a realitzar.

Quant al fet de que la contracta estiga en mans d'una empresa privada, des de la plataforma no es posicionen respecte d'això: "L'administració pública haurà de posar la diferència de diners del bo transport", opina Paco Magre.

Reunió amb la Generalitat

Este dimarts està prevista una reunió entre la Direcció General de Transport, els alcaldes de Xirivella, Aldaia i Alaquàs així com les associacions veïnals, estos últims acudixen amb un objectiu clar: "Tornarem a demanar que el preu del bo ni seguisca discriminant", explica el portaveu de la plataforma, qui no descarta mobilitzacions ni manifestacions si la situació no canvia.

Pujar