elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació impulsa una iniciativa per a millorar el transport públic en l'àrea metropolitana de València

La Diputació impulsa una iniciativa per a millorar el transport públic en l'àrea metropolitana de València
  • La proposta al ple del PSPV i Compromís s’aprova amb els vots a favor de l'equip de govern. Es traslladarà al Consell, l'Autoritat de Transport Metropolità, Les Corts i els ajuntaments

  • El document insta la Generalitat a estudiar la base legal per a crear un ens supramunicipal que gestione de manera coordinada serveis bàsics com l'habitatge, l'aigua, la seguretat o els residus

MÉS FOTOS
La Diputació impulsa una iniciativa per a millorar el transport públic en l'àrea metropolitana de València - (foto 2)

La Diputació impulsa una iniciativa de governança per a millorar el transport públic en l'àrea metropolitana de València, i insta a la Generalitat a dotar de base legal la creació d'un organisme supramunicipal que permeta la co-gobernança entre municipis i ciutats amb la finalitat de garantir la millor gestió possible de serveis bàsics com l'habitatge, la seguretat, l'aigua o els residus, sense prevaldre uns municipis en detriment d'altres.

La proposta del PSPV i Compromís ha tirat avant al ple de juny amb els vots de l'equip de govern provincial, després d'un intens debat en el qual s’ha començat tractant la moció presentada pel grup popular sobre la implantació justa del transport a l'Horta. La votació definitiva aposta per una iniciativa que va més enllà de la mobilitat i que serà traslladada al Consell, l'Autoritat de Transport Metropolità de València, Les Corts i els ajuntaments afectats, sol·licitant un nou marc jurídic que canalitze les necessitats de les àrees metropolitanes en transport i altres serveis sota criteris de sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.

En opinió del diputat socialista i regidor a l'Ajuntament de Torrent, Andrés Campos, “és necessària una vertadera política metropolitana que genere oportunitats en mobilitat, infraestructures, transport, ocupació, innovació i desenvolupament empresarial, i per a això proposem derrocar murs, unir persones i cohesionar el nostre territori amb una nova governança per a una metròpoli resilient, pròspera i coordinada, en la qual tots els ajuntaments participen en la presa de decisions i no se senten discriminats”.

Campos ha apel·lat a la “generositat, cessió de competències i un marc regulador clar per a aconseguir acords en la millora dels serveis metropolitans”, alhora que convida a “deixar arrere la visió monolítica que les mancances metropolitanes són un problema de ciutat” i proposa solucionar “problemes estructurals” com el del transport entre la ciutat i els municipis i entre els propis municipis “amb la participació dels afectats, definint abans l'àmbit territorial del que és l'àrea metropolitana i les seues competències”.

El popular Juan Ramón Adsuara, alcalde d'Alfafar, ha defensat una moció que reclama “una millor coordinació entre els alcaldes i l'Autoritat de Transport Metropolità, un dels set organismes existents en matèria de transport públic, malgrat la qual cosa, no ens aclarim”. El PP, igual que Ciutadans i Vox, que han votat a favor de la proposta popular i en contra de la de l'equip de govern, no són partidaris de crear un nou ens supramunicipal i insistixen que “es done veu als alcaldes en els organismes existents”.

Punts de trobada

En el que sí coincidixen tots els grups amb representació en la cambra provincial és en el creixement exponencial de l'àrea metropolitana, la necessària implicació de totes les administracions i la conveniència de trobar solucions coordinades entre els municipis, més d'un centenar si es té en compte la segona corona metropolitana amb prop de dos milions d'habitants. Les diferències apareixen en la manera de dur a terme la re-definició d'àrea metropolitana.

Mentre l'equip de govern proposa que la legislació empare “un nou òrgan garantista i efectiu, que va més enllà de l'Autoritat de Transport Metropolità i té molt en compte la mobilitat sostenible”, segons explica la diputada de Compromís, Dolors Gimeno, Adsuara (PP) lamenta “la caiguda d'usuaris del transport públic i l'increment de cotxes de segona mà, més contaminants, per a moure's per les àrees metropolitanes davant les deficiències del transport públic i la falta de criteris clars a l'hora d'executar els projectes que proposen els ajuntaments”.

En la mateixa línia, la portaveu de Ciutadans, Rocío Gil, ha qüestionat l'eficiència de “una EMT que no dona el servei que mereixen els valencians, a més de ser una entitat clarament deficitària”, enfront de la qual proposa “dotar dels recursos necessaris a l'Autoritat de Transport Metropolità sense necessitat de crear un ens nou”.

El socialista Andrés Campos insistix que “no és qüestió d'analitzar les línies en marxa i veure als qui beneficien o perjudiquen, sinó de redefinir l'àmbit competencial i aprofitar l'arribada dels fons Next Generation per a promoure la creació d'un òrgan que, per damunt de colors polítics i amb la participació de tots, done respostes a les necessitats de tota la ciutadania”.

El ple de juny a la Diputació, que s’ha iniciat amb l'habitual crit de ràbia del president Gaspar contra els assassins de dones (19 víctimes mortals per violència de gènere registrades en el que portem d'any), ha comptat amb l'aprovació del segon Pla d'Igualtat de la corporació, entre altres assumptes.

Pujar