27 de novembre de 2020 27/11/20

Compromís denuncia les "escandaloses" xifres de cancel·lacions de tren, especialment en el nucli de València

Compromís denuncia les "escandaloses" xifres de cancel·lacions de tren, especialment en el nucli de València - (foto 1)
  • El Grup de l'Esquerra Confederal traslladarà les queixes de la coalició per l'empitjorament del servei en la compareixença del ministre al Senat el mes vinent. Compromís insta a trobar solucions per a Xirivella-l’Alter

Les xifres no milloren. La resposta entregada al senador de Compromís, Carles Mulet, sobre les circulacions de tren cancel·lades evidencien que el servei no millora en 2020 malgrat les promeses dels últims ministres de Foment. Segons el senador “els percentatges de cancel·lacions tant en el nucli de rodalia de València com a Múrcia-Alacant o en Mitjana distància van en augment, mentre que els anuncis d'obres i inversions segueixen en l'aire, es van canviant els plans i marejant la perdiu i la xarxa està cada dia més saturada, trens obsolets i amb problemes de personal i materials en augment per a desgràcia dels usuaris”.

Recentment el Govern ja va lliurar unes xifres globals “escandaloses”, en les quals es constatava que les supressions de trens s'havien multiplicat per 14, fins a les 7.500 anuals que deixaven ben clar que la situació “no era de normalitat en les estacions valencianes” i que els qui es queixaven ho feien amb raó. La coalició va reclamar al gener la compareixença per aquest motiu del ministre de Foment, José Luís Ábalos, així com dels màxims responsables d'ADIF, del president de Renfe i dels responsables del nucli de Rodalia de València, davant el “caos” que es viu per la falta de puntualitat del servei i constants cancel·lacions.

“Ara hem conegut el detall i constatem l'empitjorament generalitzat i que el cansament generalitzat dels usuaris està fundamentado en totes les línies, nuclis i tipologia de trens. El Govern central ha deixat a la seua sort el servei de tren convencional, mentre dilapidava milionades en un tren d'alta velocitat que utilitza un percentatge mínim de ciutadans i que a més és caríssim”, ha recordat Mulet. Ni populars ni progressistes han complit amb les seues promeses d'invertir en el nucli de rodalia, a modernitzar els trens, dotar de més personal i continuen contestant amb evasives i subterfugis per a ocultar el que és evident: “que la falta d'inversió està portant a aquestes xifres i al descrèdit cap a un servei públic de transport col·lectiu que ha de ser clau per a afrontar el canvi climàtic i garantir la mobilitat del màxim nombre de persones”, ha insistit el senador.

D'altra banda, Mulet ha reclamat una solució per a l'estació Xirivella-Alter, on les circulacions cancel·lades arriben al 97,58% i es manté una estació que precisa d'una solució i actualització del servei, igual que la connectivitat d'aquest nucli i “trencar d'una vegada amb el maltractament i dèficit en les inversions que arrossega el nostre territori, castigat pels diferents governs”.

Alcaldes, plataformes i usuaris de les línies C3 (València- Aldaia / Bunyol / Utiel) han denunciat aquesta situació, la prolongació de la C6 fins al Maestrat i Tortosa, la prolongació del Tren de la Costa, la millora amb Alacant, Gandia, Xirivella o de Sagunt a Caudiel (C-5) així com les inversions promeses o el traspàs de la xarxa de Rodalia després d'una adequada modernització de la xarxa i adaptació d'estacions i trens.

Pujar