elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana responsabilitats i la compareixença “urgent” de l’alcalde de Castelló de Rugat pels pagaments irregulars

Compromís demana responsabilitats i la compareixença “urgent” de l’alcalde de Castelló de Rugat pels pagaments irregulars
  • L’Agència antifrau, davant la denúncia de Compromís, insta a l’Ajuntament a revisar els pagaments irregulars en les festes del 2018, quantificar els perjudicis produïts i depurar responsabilitats

MÉS FOTOS
Compromís demana responsabilitats i la compareixença “urgent” de l’alcalde de Castelló de Rugat pels pagaments irregulars - (foto 2)

El portaveu de Compromís en Castelló de Rugat, Damián Martínez, ha condemnat en una compareixença pública les irregularitats detectades en les despeses de l’ajuntament i ha demanat la compareixença “urgent” de l’alcalde davant el plenari perquè done explicacions i assumisca la seua responsabilitat política.

Martínez ha assenyalat que l’informe de l’agència antifrau és “molt greu”, ja que confirma l’existència de pagaments irregulars en la contractació de la programació de festes de 2018. Una situació que referma la posició de Compromís quan en desembre de 2019, la coalició anunciava públicament la suspensió de les negociacions per formar govern de coalició amb el partit socialista, segons apuntaven en el seu moment “pel descobriment de fets molt greus”.

Segons el seu portaveu, Damián Martínez, “l’equip de govern socialista va organitzar en el 2018 unes festes ostentoses i exuberants que van provocar un dels majors costos en la partida pressupostària de festes dels últims anys, pel fet de tenir la ment posada en la campanya electoral municipal, que s’iniciava en pocs mesos”. Segons ha anunciat Compromís, aquests no es tractarien dels únics fets que la coalició ha posat a disposició de l’agència de prevenció i lluita contra el frau i la corrupció, tot i que per preservar la investigació no han donat més detalls.

Arran de la denúncia de Compromís, l’Agència antifrau ha instat a l’Ajuntament de Castelló de Rugat a revisar d’ofici l’aprovació de dues factures corresponents a les festes del municipi en l’any 2018 per import de 20.570 €, després de detectar irregularitats en el procediment de contractació.

Segons consta en la relació de fets, una empresa musical va presentar una factura de 20.570 € en concepte de dues orquestres i dues discomòbils sense cap mena de procediment obert de contractació. Aquest import superava el llindar màxim de 15.000 € per als contractes menors establert en la Llei de Contractes del Sector Públic. La secretaria de l’Ajuntament així ho va advertir en un informe desfavorable.

Davant això, un any després, l’empresa va presentar una factura rectificativa, segons consta en la mateixa, “a petició del client per introduir modificacions”, per posteriorment presentar dues factures mitjançant dues empreses de la mateixa propietària que sumaven la quantia de la factura inicial. Des de Compromís assenyalen, que aquest fet és l’evidència que “no únicament l’equip de govern socialista era coneixedor dels fets mitjançant l’informe de secretaria, sinó que haurà de clarificar si les irregularitats es van produir a petició seua”.

A judici de l’agència antifrau, “es va fraccionar la contractació continguda en la factura inicial en dues factures, amb una clara voluntat d’emmascarar la falta de tramitació del corresponent procediment de contractació i l’elusió dels requisits de publicitat i tots els relatius al procediment d’adjudicació que haurien correspost. [...] La presentació de dues factures fraccionant l’objecte inicial facturat es va realitzar amb una clara voluntat de donar aparença de legalitat a una contractació no ajustada a dret, creant la ficció de dos contractes menors”.

Per tot l’anterior, l’òrgan antifrau ha instat a l’Ajuntament a revisar els pagaments irregulars en les festes del 2018, quantificar els perjudicis produïts i depurar responsabilitats. Des de Compromís assenyalen que realitzaran totes les accions necessàries perquè en cas que es declaren nuls els pagaments, totes les despeses derivades les assumisquen els o les responsables.

Pujar