24 de setembre de 2020 24/9/20

Carles Mulet visita les torres d'alta tensió de Faura acompanyat per l'associació de veïns

Carles Mulet visita les torres d'alta tensió de Faura acompanyat per l'associació de veïns - (foto 1)
  • Els habitatges es van construir al costat d'unes torres preexistents de Red Eléctrica i Iberdrola

  • La coalició sol·licitarà informes al Senat i insta a l'administració local a actuar en defensa dels seus veïns, la seua salut i una adequada ordenació territorial

MÉS FOTOS
Carles Mulet visita les torres d'alta tensió de Faura acompanyat per l'associació de veïns - (foto 2)

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha visitat, acompanyat de l'Associació de Veïns de Faura (Associació de Veïns de Faura), de la Plataforma Faura Sense Cables (Plataforma Faura sense Cables) i representants de la coalició a la localitat i comarca, el barri afectat pel discórrer pels seus carrers de dues línies aèries d'alta tensió de l'eix Sagunt-la Plana. Una és propietat d'Iberdrola Distribució de 132 kV i l'altra de Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE) de 220 kV.
 
Aquestes línies daten dels anys seixanta del segle passat i en origen transcorrien per terrenys fora de la població, però en augmentar demogràficament el municipi, es va urbanitzar l'única zona possible d'expansió del poble, sent aquesta coincident amb la ubicació de les línies i els seus suports, les torres d'alta tensió. El senador valencianista Carles Mulet, que va realitzar diverses preguntes que van decaure amb la dissolució de les cambres, ha anunciat que tornarà a presentar-les "tan promte es reprenga la legislatura passades les eleccions del 10-N”i ha demanat a l'ajuntament de la localitat "la seua implicació en defensa dels veïns, en l'eliminació d'aquest risc i treballe per una adequada ordenació territorial", el que passaria"per retirar del casc aquestes torres, de la mateixa manera que ha anat passant en altres localitats amb indústries molestes o carreteres com a conseqüència de la expansió dels nuclis urbans".
 
El senador ha anunciat que "farem servir totes les ferramentes que tenim al nostre abast com ara preguntes, mocions, sol·licitud de compareixences o la possibilitat de realitzar esmenes amb aquesta actuació als Pressupostos Generals de l'Estat ja que si aquests problemes no estan sobre la taula de ministres i alts càrrecs mai se solucionen", ha declarat Mulet.
 
En aquest sentit des de Compromís lamenten com una vegada més els qui van realitzar negocis immobiliaris a la localitat desaparegueren sense complir les seues obligacions de soterrar les línies o desviar el seu traçat de la mà de les companyies elèctriques abans de construir, causant un perjudici als propietaris d'habitatges que potser no han estat prou defensats des de l'Ajuntament.
 
Aquest problema podria haver-se evitat d'haver iniciat el Consell de Ministres dins de la Planificació de la xarxa de transport 2015-2020 actuacions en aquesta línia com estava previst. Els propietaris recelen que si una dècada després no ha arribat cap solució, que aquesta acabe enquistada i el barri estigmatitzat per les radiacions i la presència de l'estesa d'alta tensió.
 
La seua petició va arribar en forma d'esmenes perquè els Pressupostos Generals de l'Estat contemplaren el soterrament, tot i que les diferents majories dels últims governs del PP i PSOE van rebutjar aquesta reclamació. Segons ha retret el senador "igual que passa amb la manca o precarietat en el servei de telefonia de municipis d'interior aquestes companyies, que guanyen milers de milions anualment, no pareixen atendre les seues responsabilitats i prioritzen els seus beneficis als drets de les persones de viure tranquils i gaudir de serveis independentment d'on visquen".

Pujar