elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Capella de Ministrers portarà a Vilamarxant el seu “Mediterraneum”

Capella de Ministrers portarà a Vilamarxant el seu “Mediterraneum”
    MÉS FOTOS
    Capella de Ministrers portarà a Vilamarxant el seu “Mediterraneum” - (foto 2)
    Capella de Ministrers portarà a Vilamarxant el seu “Mediterraneum” - (foto 3)
    Capella de Ministrers portarà a Vilamarxant el seu “Mediterraneum” - (foto 4)

    Capella de Ministrers, la prestigiosa formació valenciana creada i liderada per Carles Magraner, continua la seua tasca investigadora de recuperació i difusió de la música antiga, després de més de 30 anys de trajectòria artística.

    Al llarg d'este temps, ha editat nombrosos discos i ha actuat als escenaris més destacats del món, el que l'ha convertida en un referent a nivell mundial d'este gènere musical.

    El pròxim diumenge, 15 d'abril, delectarà el públic de Vilamarxant amb un recital amb el títol "Mediterraneum: Orient&Occident". La cita serà a un escenari apropiat per a este tipus de música, l'església de Santa Caterina, a les 19 h (entrada gratuïta). L'actuació està organitzada per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vilamarxant, amb la col·laboració del SARC de la Diputació de València.

    En este repertori, el mar que banya la Comunitat Valenciana serà el protagonista. Un mar que recorre les costes ibèriques, itàliques, balcàniques, nord-africanes i asiàtiques farcit de mites i llegendes. Les rutes marítimes del Mare Nostrum van comunicar Occident amb Orient provocant un contacte fonamental entre cultures que, amb els segles, marcaria la idiosincràsia de les seues gents.

    Segons la formació, "Mediterraneum plasma la riquesa cultural d'este territori mitjançant el llenguatge globalitzador de la música. Melodies i intèrprets de les diferents ribes del Mediterrani transporten l'espectador en un viatge musical a través de les rutes comercials del Mediterrani. Orient i Occident a través del diàleg intercultural i del patrimoni en comú d'estes cultures. Paisatges sonors d'un Mare Nostrum plural, ple de convulsions en defensa de la necessitat d'enteniment mutu i transmissió de coneixements, idees o creences".

    Sobre l'escenari, a més del mateix Carles Magraner (viella i violes), estaran els músics Aziz Samsaoui (çura saz, santur, oud i qanun), Jota Martínez (viola de roda, llaüt i cítola), Eduard Navarro (duduk, mizmar, zurna, cornamuses i xirimies) i Pau Ballester (tintinabulum i percussions).

    Esta formació continua acumulant reconeixements internacionals, el passat 6 d'abril va rebre a Polònia el Premi Internacional de Música Clàssica (ICMA en les seues sigles en anglés), en la categoria de música antiga. Este guardó està considerat com el "Grammy" del seu gènere. El treball premiat va ser "Quatroccento", que tracta la música i la dansa de la Corona d'Aragó a la Nàpols del segle XV, el bressol del Renaixement. Capella de Ministrers competia amb 16 treballs nominats en esta categoria.

    Capella de Ministrers

    Capella de Ministrers naix en 1987 i, des d'aleshores, ha desenvolupat una important tasca investigadora i musicològica a favor del patrimoni musical, des de l'època medieval fins al segle XIX.

    Ha actuat als principals escenaris internacionals i ha participat en certàmens de prestigi com ara el Festival de Música Antiga de Barcelona, Madrid Cultural 1992, Festival de Teatro Clásico de Almagro, Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, Quincena Musical Donostiarra, Serenates a la Universitat (València) o el Festival Medieval d'Elx.

    També han realitzat gires de concerts i ha participat en festivals a països com França, Bèlgica, Romania, Portugal, Holanda, Egipte, Itàlia, Alemanya, el Marroc, Anglaterra, Polònia, Tunísia, Xile, Grècia, Argentina, Brasil, els Estats Units, Mèxic, Cuba, Xina, Algèria o l'Índia; i a espais com el Metropolitan Museum i la Hispanic Society de Nova York.

    Esta trajectòria d'estudi i recuperació de la música antiga ha quedat recollida en els més de 55 discos que han gravat, fins i tot creant un segell discogràfic exclusiu.

    Entre els seus guardons destaquen el de Millor Producció Discogràfica, atorgat pel Ministeri de Cultura; el distintiu segell de qualitat de la GVA Mediterranew Musix; i l'esmentat Premi Internacional de Música Clàssica 2018 en la categoria de Música Antiga.

    També han col·laborat amb directors cinematogràfics destacats com Jaume Martorell o Bigas Luna.

    Pujar