elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Blanca Rumeu presenta el seu llibre “A cau d’orella. Memòria i resistència de dones a la Vall de Segó” a la Casa dels Llano

Blanca Rumeu presenta el seu llibre “A cau d’orella. Memòria i resistència de dones a la Vall de Segó” a la Casa dels Llano
  • L'escriptora signa una obra sobre història oral de les dones que van lluitar contra la dictadura

L'escriptora valenciana Blanca Rumeu presentarà aquest divendres 7 de febrer (19 h), a la Casa dels Llano, el seu llibre “A cau d’orella. Memòria i resistènica de dones a la Vall de Segó”. En ell, traça la història oral d'un grup de dones de diferents pobles de Camp de Morvedre que van lluitar contra la dictadura i que han sigut oblidades o directament ignorades pels estudiosos de l'època. L'acte ha sigut impulsat des de la Regidoria de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Canet d'en Berenguer i compta amb la col·laboració de El Molí, l'Associació de Memòria Històrica Quart dels Valls.

Al llarg de quasi 200 pàgines, Rumeu dona veu a Amparo Doménech, ‘La Feliciana’; Vicenta Diego, ‘Vicentica la roja’; Consol Diana; Vicenta Gaspar, ‘Tica la Fabrera’… i fins a una desena de dones que es van atrevir a enfrontar-se a la dictadura, amb més valor que mitjans, i que encara que no van ser grans heroïnes que van deixar la seua empremta en la història, van posar el seu granet d'arena en la lluita per les llibertats. La seua va ser una lluita oblidada i silenciada… fins ara.

Dedicada a totes les dones “a les quals la història, l'església, l'amo, el pare o el germà van tapar la boca”, el mèrit de l'obra és recuperar unes biografies que, d'una altra manera, s'hagueren perdut irremeiablement. El gran mèrit de ‘A cau d’orella’ és recuperar la intrahistoria d'una lluita anònima i en condicions molt difícils que recorda que la resistència al franquisme no va ser només qüestió d'estudiants o obrers, també de simples mestresses de casa, obligades a complir el paper que els atorgava el règim, però que així i tot van estar en el costat correcte de la història.

A més, Rumeu recorda que la lluita contra la dictadura no sols es va donar en les grans capitals, sinó que, també es va desenvolupar a Faura, Quart de les Valls, Benavites o Benifairó. L'obra inclou a més abundant documentació gràfica (fotos personals, cartes, propaganda de l'època…) que ajuden a contextualitzar tots els testimonis d'aquestes dones nascudes durant la II República, la Guerra Civil o els primers anys del franquisme.

Pujar