elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Associacions de l’Horta Sud es reuneixen per iniciar un projecte comú de millora comarcal

  • En la reunió, les persones assistents van coincidir en la necessitat de recuperar el sentit de comarca i de buscar sinergies amb institucions i empreses

Diverses associacions que tenen com a marc d’actuació l’Horta Sud es van reunir ahir a la vesprada al Museu Comarcal de l’Horta Sud per teixir aliances i emprendre un projecte compartit per a la millora de la comarca, alineat amb el compliment de l’Agenda Urbana i els ODS. A la reunió també hi va assistir Bartolomé Nofuentes, responsable de Projectes Europeus de la Mancomunitat Horta Sud i assessor en fons comunitaris de la Generalitat Valenciana.  

L’Horta Sud necessita recuperar el sentit de comarca i aglutinar a tots els agents socials, econòmics i polítics. Sota aquesta premissa, diverses associacions de la comarca es van reunir ahir a la vesprada al Museu Comarcal de l’Horta Sud, a Torrent, per compartir preocupacions i projectes i teixir aliances per a una actuació conjunta en la línia de la recuperació comarcal.

La reunió d’ahir constitueix el principi d’un projecte conjunt del moviment associatiu de l’Horta Sud que vol sumar aliances amb les institucions públiques i empreses privades, entenent com a compartida la corresponsabilitat del bé comú i la reconstrucció de la comarca. Precisament, a la reunió van assistir el responsable de Projectes Europeus de la Mancomunitat Horta Sud, Bartolomé Nofuentes, i representants del món empresarial a través del Foro Empresarial de l’Horta Sud, així com membres del col·lectiu Soterranya, Aeioluz, Foro Empresarial de l’Horta Sud, Fundació Novaterra, Xarxa pel Patrimoni, per l’Horta i Fundació Horta Sud.

L’aliança associativa per a la reconstrucció va destacar la necessitat de produir grans acords de comarca per a canviar les dinàmiques polítiques basades en cicles electorals que no permeten transformacions socials de fons. En aquest sentit, van coincidir en la necessitat de crear un observatori comarcal que permeta mesurar l’estat de l’Horta Sud com a única possibilitat real de tindre dades objectives sobre els canvis produïts.

El projecte, que iniciarà en abril, pretén que cada associació puga aportar les millores que considera oportunes en el seu camp d’actuació, treballant en xarxa, i que aquestes es plasmen en tres línies: un indicador de l’estat de la qüestió, una taula de debat amb una pluralitat d’agents i oberta al públic i una campanya de comunicació i sensibilització sobre la problemàtica. Així mateix, pretén ser un impuls per les administracions públiques del territori perquè pensen en clau de futur, amb sentit comarcal i buscant finançament per a projectes compartits a través de les oportunitats que ofereixen els fons europeus i els projectes de vertebració, coordinació i cohesió territorial.

Actualment, el projecte compta amb la implicació de diverses associacions del territori i amb el suport de Mancomunitat Horta Sud, Diputació de València i Caixa Popular. Igualment els municipis d’Alaquàs, Benetússer, Silla, Aldaia, Llocnou de la Corona, Picassent, Paiporta i Quart de Poblet ja han col·laborat amb el projecte aportant diverses dades del seu municipi que se’ls hi ha sol·licitat perquè l’observatori puga ser el màxim fiable possible i permetre, així, transformacions reals.

Pujar