21 de gener de 2021 21/1/21

Així queda el servei de Metrovalencia i transport de viatgers per carretera durant l'emergència sanitària

Així queda el servei de Metrovalencia i transport de viatgers per carretera durant l'emergència sanitària - (foto 1)

  La Generalitat reduirà progressivament el servei habitual que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) presta en Metrovalencia i TRAM d'Alacant, a conseqüència de l'emergència sanitària que pateix la Comunitat Valenciana i resta d'Espanya, d'acord amb les directrius del Ministeri de Transports.

  En Metrovalencia, la freqüència del metre en dies laborables serà la del servei intermedi de dissabtes, com succeeix el mes d'agost, la qual cosa es tradueix en una reducció del servei del 35%. En el cas del tramvia, el pas d'unitats serà similar al període estival, com també és el mes d'agost.

  A més, el servei nocturn denominat "A la Lluna de Metrovalencia" de divendres, dissabtes i vespres de festius, que facilita els desplaçaments amb metro i tramvia fins a les 3 hores de la matinada aproximadament, se suspén des d'aquesta mateixa nit.

  En TRAM d'Alacant, es modifica temporalment la Línia 5 (Porta de la Mar-Plaça La Corunya), trajecte que es pot realitzar amb la Línia 4 a excepció de l'arribada a la platja, zona restringida per la situació d'alarma. La Línia 2 (Estels-Sant Vicent del Raspeig) passarà d'una freqüència de 15 a 30 minuts, horari de pas de mitja hora habitual que es mantindrà en Línia 4 i Línia 1. La Línia 9 (Benidorm-Dénia) manté la freqüència de 60 minuts.

  A més aquesta reestructuració prioritza el servei d'aquelles línies que discorren prop dels hospitals, que mantenen les seues freqüències habituals per a continuar prestant el servei necessari.

  Segons ha explicat el conseller de Política, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, "aquesta reestructuració de serveis garanteix la rotació de personal necessària per a preservar el servei, i al seu torn garanteix que els usuaris puguen realitzar els seus trajectes sense aglomeracions, respectant sempre les instruccions de Sanitat".

  A això se suma la disminució progressiva de viatgers, que ahir dimarts aconseguia en Metrovalencia una reducció del 94% respecte al mateix dia de la setmana anterior, i en el cas del Tram d'Alacant, la caiguda d'usuaris se situava ahir en el 82%.

  L'UME, en el TRAM

  La Unitat Militar d'Emergències (UME) ha començat a actuar en diferents estacions de la xarxa de TRAM d'Alacant, amb l'objectiu de reforçar les labors de desinfecció en els vestíbuls i andanes, i en tots aquells equips com a màquines d'autovenda o cancel·ladores.

  El conseller ha volgut agrair la "col·laboració i ajuda que està prestant la Unitat Militar D'Emergències, que s'ha mostrat a la disposició d'FGV per a dur a terme qualsevol mesura que ajude a reduir el contagi entre els viatgers del transport públic".

  Transport públic de viatgers per carretera

  La conselleria ha acordat amb les empreses concessionàries, través de la CEV, una reducció del 30% en els serveis d'autobusos interurbans metropolitans durant les hores punta dels dies laborables, mentre la reducció aconseguirà el 75% en el cas dels serveis prestats en hores barre, aquelles en les quals es produeixen un menor nombre de desplaçaments, i els dies festius.

  Respecte als serveis d'autobusos interprovincials i provincials, la reducció serà del 60% en vaig donar?as laborables, i del 75% en el cas dels festius.

  Cal destacar que la reducció de l'oferta establida no podrà mai afectar línies de transport que comuniquen amb centres hospitalaris.

  Garantir la distància de seguretat

  Amb la finalitat de garantir que els usuaris del transport interurbà respecten la distància de seguretat establida per a evitar el contagi del COVID19, s'ha acordat reduir l'aforament dels autobusos a 1/4 de la seua capacitat, i que els viatgers es distribuïsquen en forma de zig zag o almenys, guardant una distància mínima de dos metres entre si.

  A més, s'ha acordat també evitar el pagament en efectiu per a reduir al màxim el risc de contagi, per la qual cosa únicament es permetrà en aquells casos que el cobrament no puga realitzara mitjançant bo o amb targeta de crèdit.

  Igualment s'ha acordat que els operadors de transport públic de viatgers queden obligats a realitzar una neteja diària dels vehicles de transport d'acord amb les recomanacions establides pel Ministeri de Sanitat.

  Agraïment al sector

  El conseller de Política , Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha volgut ressaltar "el gran esforç que està realitzant el sector per a poder continuar oferint els seus serveis en aquesta crisi sanitària, i ha volgut agrair la dedicació i responsabilitat en aquesta situació excepcional de tot el personal de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, així com conductors i empreses concessionàries de servei públic de transport de viatgers per a garantir la mobilitat d'aquells ciutadans que aquests dies han de desplaçar-se per raons inajornables".

  Aquest reconeixement s'uneix a l'agraïment mostrat pel conseller al sector de la logística i el transport, "un sector clau en aquests moments tan complicats per a garantir el proveïment dels béns de primera necessitat".

  Pujar