13 de juliol de 2020 13/7/20

El Puig treballa amb la Pobla de Farnals per protegir la platja de Medicàlia

El Puig treballa amb la Pobla de Farnals per protegir la platja de Medicàlia - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  El Puig treballa amb la Pobla de Farnals per protegir la platja de Medicàlia - (foto 2)

  Enguany la platja de Medicàlia, que limita amb el terme municipal de la Pobla de Farnals, ha estat oberta al bany durant tots els dies d'estiu. Esta dada, que seria normal en qualsevol altra platja, és un hite en el cas de Medicàlia. Assenyalada com un punt negre per al bany des de fa més de 30 anys, per primera vegada en molt de temps ha aconseguit superar durant la temporada estival cadascun dels controls setmanals que la Direcció General de Qualitat de l'Aigua de la Generalitat realitza per supervisar la qualitat de les seues aigües.

  A pesar d'això, Medicàlia segueix tenint latent l'amenaça de la contaminació. "Ens agradaria poder anunciar que el problema s'ha solucionat, però no és així. El que ha ocorregut, simplement, és que este estiu hem tingut la sort que no s'ha produït cap vertit contaminant de rellevància", assenyala el regidor de Platges Fernando Checa.

  La contaminació per aigües residuals d'esta platja és crònica des que es tenen dades de mostreig. El bany va estar prohibit durant dos dècades fins que va ser autoritzat l'any 2008. A pesar d'això, segueix clausurant-se intermitentment cada vegada que supera els nivells màxims de contaminació permesos.

  El regidor de Medi Ambient Vicent Porta explica que "en un principi, fa més de trenta anys, la contaminació era descontrolada, però al llarg del temps el control sobre els vertits s'ha intensificat i s'han anat corregint i eliminant els focus de contaminació. Fins arribar al punt on ens trobem ara, en què amb les dades que hem arreplegat i les accions que hem dut a terme durant estos últims dos anys podem afirmar que l'últim punt que cal corregir és el connector amb les aigües residuals que ens arriben de la Pobla de Farnals".

  Una asseveració que comparteixen l'empresa Aigües de València i organitzacions ambientalistes com Ecologistes en Acció.

  Un informe d'Aigües de València de juny de 2017 constata que els últims episodis de contaminació provenen d'una antiga sèquia coberta on van a parar les aigües residuals de diverses urbanitzacions de la Pobla de Farnals. La zona va començar a edificar-se als anys 60 i el seu sistema de sanejament encara produeix episodis de vertits contaminants que cal neutralitzar.

  L'esmentada sèquia subterrània recorre el terme municipal de la Pobla i, poc abans d'arribar a la mar, es desvia i desemboca en el terme del Puig. Així, les aigües pluvials i residuals que recull acaben desembocant en la platja de Medicàlia, a l'altra banda de l'espigó que separa ambdúes poblacions. Quan es produeix un vertit contaminant en el municipi veí, l'espigó funciona com a mur de contenció. L'aigua contaminada arriba a Medicàlia mentre que a la Pobla segueix onejant la bandera blava.

  L'organització Ecologistes en Acció identifica el mateix problema en el seu informe Banderes Negres de 2017. Des que l'organització ecologista publica un informe anual sobre els zones no recomanades per al bany que hi ha en les costes espanyoles, la platja de Medicàlia apareix com un dels punts destacats de la Comunitat Valenciana. La novetat de l'edició d'enguany és que els seus investigadors coincideixen a identificar el focus de contaminació en el municipi veí.

  Vicent Porta assenyala que "nosaltres tenim controlat el sistema de sanejament i de reg del Puig, però no podem fer el mateix amb el de la Pobla. La novetat és que hem pogut identificar el problema amb proves concloents i posar-nos en contacte amb el consistori veí perquè en siguen coneixedors i pugam treballar conjuntament per trobar una solució".

  L'alcaldessa Luisa Salvador i l'alcalde de la Pobla, Enrique Palanca, s'han posat en contacte en diverses ocasions per tractar l'assumpte. "No eren plenament coneixedors de la situació i la resposta per part seua està sent positiva", assenyala Luisa.

  Encara és prompte per trobar resultats definitius, però des de Medi Ambient s'apunta que la relació entre els tècnics d'ambdós consistoris està sent fluïda i productiva. El consistori celebra que, "després de més de 30 anys d'ignomínia, comença a veure's un raig de llum al final del camí".

  Pujar