elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Puig anuncia l'augment del 25% del pressupost per a fomentar la lectura

Puig anuncia l'augment del 25% del pressupost per a fomentar la lectura
  • El president de la Generalitat ha presentat la 56 Fira del Llibre de València que torna a ser presencial

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha proposat establir un pacte per la lectura entre agents vinculats al sector del llibre i institucions públiques i privades amb l'objectiu de fomentar hàbits lectors.

Així ho ha manifestat durant l'acte de presentació de la 56 edició de la Fira del Llibre de València, en el qual també ha participat el president del Gremi de Llibrers de València, Juan Pedro Font De Mora, i la presidenta de la Fundació de la Fira del Llibre, María Bravo.

L'acord 'Pactem per la Lectura' estarà liderat per la Generalitat i integrarà a universitats, administració local i entitats del sector amb el compromís de treballar conjuntament i adaptar-se a les exigències dels lectors, incrementar l'índex lector, recolzar als autors i procurar beneficis a tota la cadena de la indústria de la lectura: biblioteques, editorials, llibreries i distribuïdors.

L'acord serà una de les primeres accions de la segona fase del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que es posarà en marxa una vegada conclòs el vigent pla 2017-2021, en el qual la Generalitat ha invertit prop de 25 milions d'euros en els últims 5 anys.

Així mateix, el president ha anunciat per a 2022 un augment del 25% del pressupost que destina la direcció general de Cultura i Patrimoni al foment de la lectura, la qual cosa suposarà destinar més de 4,5 milions d'euros a millorar i consolidar els nivells de lectura.

Augment de la lectura durant la pandèmia

Durant la seua intervenció, s'ha referit a l'augment dels índexs de lectura registrats durant la pandèmia, destacant que el 58% de la població valenciana ha llegit llibres durant aquests mesos. A més, també ha posat de manifest l'increment del 11,25% del llibre digital editat en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa haver experimentat un creixement que pràcticament ha duplicat la mitjana espanyola, situada en el 6,11%.

Finalment, el cap del Consell ha assenyalat que "els llibres i la literatura trenquen els murs de la ignorància, que al seu torn genera intolerància" i per això ha animat a la lectura perquè ha assegurat contribueix a generar una "ciutadania lliure" i una societat "més justa, solidària i avançada"

La 56 fira del Llibre, que se celebra entre el 14 al 24 d'octubre als Jardins de Vivers, reuneix 60 expositors, 83 casetes, i 800 autors signants, a més d'oferir 9 taules redones sobre temes d'interés social, entre altres activitats culturals programades que s'organitzen al voltant del llibre i la lectura.

Cal destacar que es tracta de la segona fira d'Espanya, tant per volum comercial com per visitants, i que està organitzada per la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibrers de València.

Pujar