elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La temporada de poda de la brigada municipal: un treball d'altura

La temporada de poda de la brigada municipal: un treball d'altura
  • Més de 800 palmeres hi ha en les zones públiques de Puçol

  • Dins de la campanya anual de poda, elles s'emporten la palma, encara que la brigada municipal també s'ocupa de la resta d'arbres en passejos, jardins, rotondes, la vereda Mangraners i les zones verdes

  • Tot això englobat en un pla bianual per a atendre les diferents zones del terme municipal, amb especial atenció a la platja cada estiu

MÉS FOTOS
La temporada de poda de la brigada municipal: un treball d'altura - (foto 2)
La temporada de poda de la brigada municipal: un treball d'altura - (foto 3)
La temporada de poda de la brigada municipal: un treball d'altura - (foto 4)

A la fi de març, la Brigada Municipal d'Obres i Serveis finalitza la seua temporada de poda en diferents zones del terme municipal: dividida en dos blocs, són quasi cinc mesos combinant la poda amb altres activitats de jardineria.

«De novembre a nadal, vam estar podant la zona del Caminàs i dels Antigons, incloses les places Ernest Lluch i Gutiérrez Mellado. Després, vam aprofitar les vacances escolars per a podar, en nadal, els col·legis públics Lluís Vives i Jaume I», explica José Vicente Sanchis, jardiner de la brigada.

I, ja en 2021, fins a finals de març s'han ocupat de la poda als carrers Argentina, Cuba, Massamagrell, plaça Roma, plaça Albufera, Bancalets, Marqueret, avinguda Corts Valencianes, plaça La Pau, plaça Lluís Vives, Mallaeta, Altamira, avinguda Catalunya, López Aranguren, Gloria Fuertes, la travessia del Vallet, avinguda Font de Mora, avinguda Mancomunitat, plaça Santa Marta i l'avinguda València.

Vist sobre el pla, es comprova que el treball es concentra en les zones sud i oest del nucli urbà, per a finalitzar en la zona central de la població.

«L'any passat vam treballar en les zones este i nord del nucli urbà, a més de la platja», afig Alejandro Montesinos, coordinador de la brigada. «Cada dos anys cobrim tot el terme municipal, encara que sempre sorgixen punts especials que també cal incloure encara que no estiguem en eixa zona».

La planificació obeïx en part al desplaçament de la plataforma que s'utilitza per a podar en altura, sobre tot les palmeres, que actualment superen les 800 en tots els espais públics… encara que, curiosament, no s'ocupa de totes elles el personal de la brigada.
«Les més altes s'han realitzat amb una empresa, a la fi de novembre i al desembre; parlem sobretot de la palmera washingtònia, que mesura una mitjana de dotze metres d'altura, encara que algunes arriben als 20 metres i tenim en total 260 a Puçol», finalitza Alejandro.

A este pla general, la brigada afig les peticions que van sorgint: desperfectes en els arbres ocasionats pel vent i, sobretot, el creixement d'alguns exemplars que, literalment, trauen el cap al balcó d'alguns veïns i cal acudir per a «mantindre les distàncies».

La poda descansa a partir d'abril: cal respectar els terminis per a cada activitat.

Però la brigada no para, és llavors quan s'obliden de les altures i augmenten els seus treballs a peu de terra… i enguany amb un objectiu específic: es treballarà a fons per a millorar la imatge del camí a la mar.

Com explica Vicente, «a l'abril començarem a replantar la vereda Mangraners. Substituirem la tanca única, que després de tants anys ja està molt deteriorada, per un sistema d'illes de grandària variable, situades cada 20 metres, aproximadament. En eixes zones, que anomenem illes, hi haurà plantes de flor, aromàtiques i arbustives. Visualment serà molt més variat i més agradable».

Omplir d'illes el passeig cap a la mar i, també a la primavera, replantar arbres en alguns carrers de la població, on han hagut de ser talats perquè les seues arrels estaven creant problemes de seguretat o perquè havien sigut atacats per alguna malaltia.

I, al maig i juny, un últim repàs a la platja, de cara a l'estiu. Perquè la brigada no sols s'ocupa d'instal·lar el mobiliari urbà d'estiu (ombrel·les, passarel·les, papereres) sinó que també és la responsable de les zones verdes del passeig marítim i els carrers de la platja, perquè veïns i turistes gaudisquen de l'estiu a la nostra platja de bandera.

Si al final 2021 recobra la normalitat anterior a la pandèmia, de setembre a novembre la brigada estarà en totes les festes imaginables, incloses les taurines, amb tasques d'eixes que a penes es veuen (muntar escenari, barreres i llums; neteja després dels actes; tanques per a esdeveniments esportius) i, ja al novembre, volta a les altures amb la nova temporada de poda.

Pujar