21 d’octubre de 2019 21/10/19

Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal

Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal - (foto 1)
    MÉS FOTOS
    Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal - (foto 2)
    Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal - (foto 3)
    Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal - (foto 4)
    Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal - (foto 5)
    Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal - (foto 6)

    El 14 de desembre van finalitzar les obres de rehabilitació dels col·lectors d'aigües pluvials i residuals del polígon industrial Campo Aníbal, fruit del treball conjunt d'Aigües de València i l'Ajuntament de Puçol, amb l'objectiu de millorar els serveis d'un polígon que ja complix 28 anys i que entre 2018 i 2019 també millorarà l'enllumenat i l'asfaltat dels carrers.

    Mitjançant l'ús de càmeres de televisió, al maig de 2011 Aigües de València va realitzar una inspecció exhaustiva de les xarxes de clavegueram existents. En Campo Aníbal es va detectar el desgast de la solera dels dos col·lectors situats al carrer Llauradors, el d'aigua pluvial i el d'aigües residuals, presumiblement el desgast obeïa a un abocament àcid des d'alguna de les indústries del polígon.

    Al llarg de 1.400 metres, els col·lectors tenien zones deteriorades, per la qual cosa les aigües no arribaven a la depuradora. Per a restaurar els trams afectats i millorar la seguretat i funcionament de tots dos col·lectors es va optar per usar una mànega contínua autoportante, un nou sistema que no necessita tallar el trànsit, ni rases ni obra civil convencional, a càrrec de l'empresa Insituform.

    «El procés va començar amb la neteja i inspecció dels col·lectors mitjançant circuit tancat de televisió», explica Jorge Varea, delegat de Aguas de València a l'Horta Nord. «Després es va realitzar un by-pass per a mantindre els serveis mentre es realitzaven les obres i es va començar a instal·lar diferents trams de mànega reversible autoportante, al mateix temps que es van rehabilitar els pous de registre i, finalment, es van obrir les connexions directes al col·lector. Tot això inspeccionat novament amb càmeres de televisió per a certificar la correcta instal·lació».

    Representants de l'Ajuntament i d'Aigües de València van visitar les obres per a comprovar l'eficàcia d'este modern sistema de rehabilitació de canonades sense rases, perquè ni tècnics ni polítics acabaven d'entendre com era possible fer aquest complicat treball sense excavar ni un sol carrer.

    «És cert que desplaçar els equips des de Madrid és costós, però a l'ésser una obra de més d'un quilòmetre compensava el preu i, sobretot, ha permés realitzar-la de forma ràpida i sense afectar el pas de camions pel polígon, una cosa imprescindible per al seu funcionament diari», apunta l'alcaldessa Lola Sánchez.

    Durant quatre setmanes, Insituform Technologies Iberica ha estat treballant en el polígon, sense interrompre el trànsit i sense obres, únicament introduint la mànega en els col·lectors, cristal·litzant-la i convertint-la en canonada sense obra externa. Tot això amb un cost de 165.000 euros.

    «El projecte ha sigut subvencionat íntegrament per l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial el passat 26 de juliol», assenyala Ana Gómez, regidora d'Urbanisme. «Les diferents propostes destinades a millorar el polígon Campo Aníbal ja estan en marxa, tant el canvi d'il·luminació, com l'asfaltat dels vials i, ara, la millora de la xarxa de clavegueram».

    ocultar
    Rehabilitació dels col·lectors del polígon Campo Aníbal
    Pujar