elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Puçol i Wageningen: un enriquidor intercanvi artístic i cultural entre Espanya i Holanda

Puçol i Wageningen: un enriquidor intercanvi artístic i cultural entre Espanya i Holanda
    MÉS FOTOS
    Puçol i Wageningen: un enriquidor intercanvi artístic i cultural entre Espanya i Holanda - (foto 2)
    Puçol i Wageningen: un enriquidor intercanvi artístic i cultural entre Espanya i Holanda - (foto 3)
    Puçol i Wageningen: un enriquidor intercanvi artístic i cultural entre Espanya i Holanda - (foto 4)

    L'exposició Laberint, celebrada el passat 13 d'octubre, va ser la culminació d'una activitat intercultural que s'ha dut a terme des de fa ja temps i comprén la poesia, música, escultura, ceràmica i pintura: a abril, artistes valencians es van desplaçar a Wageningen per a realitzar junt als seus companys holandesos la mostra Gegants del vent; este octubre, els forans van tindre la seua ocasió de visitar Puçol i realitzar un nou projecte junt als nostres veïns en el municipi. Leonor Seguí, una de les organitzadores de l'esdeveniment, ha valorat aquesta enriquidora experiència, que promet reforçar llaços internacionals entre els seus participants.

    “Aquesta idea va sorgir fa tres anys”, relata Leonor Seguí. Junt amb Clem Suijsmans i altres dues persones, formava part d'un grup de pintura a Puçol. Clem va tornar al seu país d'origen, Holanda, on “hi hi havia molt ambient artístic, i va trobar un grup de treball”, explica. “Al veure com es protegia allí l'art, sense importar l'edat de qui el realitzava, pensàrem que havíem de fer alguna cosa”.

    Així, fa any i mig, van començar a preparar la programació dels esdeveniments que tindrien lloc enguany. Les seues intencions era que els dos pobles, Puçol i Wageningen, s'implicaren, i impulsar esta iniciativa. En qüestió d'allotjament, els artistes d'ambdós països s'encarregarien d'acollir als seus companys estrangers.

    D'aquesta manera, entre el 15 i el 25 d'abril d'enguany, els veïns de Puçol es van desplaçar a la localitat holandesa i, en total, 13 artistes es van reunir en aquell municipi per a compartir actuacions artístiques en l'anomenada Ronda Cultural. “Ens van dotar d'un local i ens van facilitar l'accés a esdeveniments, museus, estudis… tot el grup estava concentrat en Wageningen, i això va afavorir la convivència”, recorda Leonor.

    L'agrupació holandesa també va portar als seus invitats valencians a “museus, estudis, i ens van mostrar artistes que feien projectes en què convergia l'art i l'atenció del medi ambient”, destaca.

    El projecte que van realitzar en Wageningen s'anomenava Gegants del vent: els temes que van tractar van ser d'allò més variat, “des de la poesia, la maternitat o l'alegria fins al foc o la ceràmica”, enumera. Inclús “la qüestió dels refugiats, botant tanques, i la seua força”, va tindre cabuda en l'exposició. En definitiva, una manera de reflectir inquietuds a través de l'art.

    A partir de milers de pósits en els quals realitzaven un dibuix, els artistes van crear una aspa gegant de múltiples colors. Leonor remarca en “com està de normalitzada la participació artística a Holanda”, perquè la dita aspa va créixer amb la col·laboració de la gent que anava a visitar-los, ja foren xiquets o adults.

    A Puçol, el regidor de Cultura Xavier Alcácer va recolzar el projecte i va iniciar les gestions, explica l'organitzadora. A més, assenyala la implicació de les regidories de Medi Ambient i Mobilitat per a facilitar la realització de les activitats del grup.

    El nom que va rebre el treball del conjunt dels 16 artistes de Wageningen i Puçol que es van reunir en el nostre municipi entre el 7 i el 15 d'octubre va ser Laberint. En aquesta ocasió, es va tractar “la busca i trobada de valors i cultures”, detalla Leonor. “L'obra personal dels artistes se sumava a una obra col·lectiva”.

    A més d'una exposició en La Barraca, la iniciativa va comptar amb “una instal·lació en la plaça i una cercavila amb música i poesia en el nucli antic de Puçol, amb un vinil que assenyalava els punts on parar i recitar”, descriu Leonor. Durant la performance, “acabava de llegir un poeta i s'incorporava el següent”, descriu.

    L'estada a Puçol va permetre visitar estudis artístics, com els situats en el barri valencià de Russafa; els murals de Fanzara (Castelló), el museu d'Onda, i Sagunt. Aqueixa ciutat és “un emblemàtic punt de trobada entre cultures; a més, la visita va coincidir amb la fira medieval”. Una feliç casualitat que els va donar l'oportunitat de veure una mostra de la història i l'àmplia varietat multicultural valenciana.

    “Se n'han anat esgotats”. Esgotats, però amb ganes de seguir avant: “tots volien formar un col·lectiu intercultural i buscar un nom de grup”, indica Leonor. El contacte seguirà, així que només ens queda dir als nostres visitants... fins a la pròxima!

    Pujar