elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones

Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones
    MÉS FOTOS
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 2)
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 3)
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 4)
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 5)
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 6)
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 7)
    Puçol diu «prou!» a la violència contra les dones - (foto 8)

    Puçol ha commemorat el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, celebrat cada 25 de novembre, durant el migdia del dia 24 en la plaça de l'Ajuntament. Diferents associacions i col·lectius del municipi han mostrat la seua repulsa a les agressions dels drets fonamentals de les dones i han reivindicat una societat igualitària en què ambdós gèneres puguen participar equilibradament.

    La regidora de Benestar Social, Mar Mazo, ha reivindicat «el dret a una vida lliure de violències, encara que també celebrem que entre nosaltres hi ha dones supervivents», ha assenyalat. Mar ha valorat el treball de «tots els professionals que assisteixen i ajuden a les dones que pateixen violència de gènere en el nostre municipi»: actualment, hi ha 14 dones que compten amb una orde de protecció, «però no sols es treballa amb elles, sinó també amb altres que encara no han interposat una denúncia; i se'ls presta qualsevol classe d'atencions, com assistència psicològica, jurídica i social. La que els faça falta a elles i als seus fills».

    Així mateix, l'edil ha agraït la dedicació i especial sensibilitat del personal del Centre de Salut, la Policia Local i la Guàrdia Civil, coordinats des de l'Ajuntament. També ha reconegut la labor del departament del qual és responsable, «pel seu treball impecable i professional respecte a aquest problema».

    De manera altruista, diversos col·lectius, associacions i sectors de la població han participat en l'acte. El Col·lectiu de Dones de Puçol ha llegit un manifest que condemna la violència de gènere, una alifac que «empobrix la societat; no es tracta d'un assumpte privat, sinó d'un problema social», ha indicat. L'agrupació ha defensat una societat justa i igualitària en la qual es puga prendre conjuntament les decisions que afecten tota la ciutadania amb independència del seu gènere, i ha fet patent la seua «tolerància 0 contra el masclisme; no s'ha de ser còmplices amb el silenci».

    Els membres del Centre de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS) han recitat un poema –una petició d'ajuda, la intervenció de «una mà amiga»– i han marcat en el paper col·locat en el sòl de la plaça el símbol de la dona i el llaç identificatiu de la violència de gènere. A continuació, han col·locat missatges i flors de paper al voltant.

    Els Pares del Centre de Dia Martínez Coll han recordat, a més de les 45 dones assassinades enguany, als 7 menors que també han sigut víctimes de la violència de gènere: «es tracta de víctimes innocents que tenien tota la vida per davant, és un dany imperdonable i irreparable», han lamentat. Quant als membres de la Residència de la Tercera Edat, han enunciat afirmacions habituals però sense fonamentar sobre les relacions entre les dones i hòmens; frases com que els maltractadors són així perquè «tenen problemes amb l'alcohol i les drogues» o que «estan bojos». Davant d'aquests intents de justificar una relació desigual, han exclamat en grup «NO!».

    Els estudiants del Programa Formatiu de Qualificació Bàsica han mostrat dos cartells que han fet al·lusió a la violència de gènere, i l'Escola Permanent d'Adults ha soltat globus alhora que enumeraven el nom i l'edat de cada dona assassinada enguany a causa de la violència de gènere. «La societat ha de plantar cara a aquest problema i donar veu d'alarma quan conega un cas; no sols és violència física sinó també psicològica, laboral o sexual».

    El mòdul de formació del Vallet ha ensenyat dues pancartes i ha realitzat un rap contra este tipus de violència acompanyat d'un caixó musical. Pel que fa als membres del Grup de Convivència, han llegit el poema A ti mujer de José Luis Perales.

    Un grup d'alumnes de 4t d'ESO de l'IES Puçol han mostrat cartells contra la violència de gènere elaborats per ells, amb els que esperen «contribuir d'alguna manera a lluitar contra aquest alifac social», i han llegit un manifest contra el maltractament en què han recordat les germanes Mirabal, activistes de la República Dominicana conegudes com «Las Mariposas». El 25 de novembre de 1960 marca la data del seu assassinat, i per aqueixa raó es commemora aqueix dia l'eliminació de la violència contra les dones.

    El grup que va nàixer arran del taller de teatre de l'àrea de Benestar Social ha representat l'obra La dona, llavor forta, en la qual s'ha observat a unes dones solitàries vestides de negre, amb màscares que els impedien mostrar la seua expressió, anant a sembrar una terra que les feia patir. No obstant, més avant han aparegut altres grups de dones, amb roba acolorida, anant a treballar. Quan ha esclatat una tempestat, aquestes últimes han vist la soledat i tristesa de les altres i, juntes, han anat a atendre-les. Encara que al principi es mostraven reticents, finalment han quedat lliures de la situació amb què s'ha representat el maltractament en l'obra i han dansat juntes. Al final de l'actuació, han obert un paraigua amb què han format la frase «Ni una +, ni una -».

    El cor de Puçol ha cantat la cançó Que tinguem sort, de Lluis Llach i, a continuació, l'edil Mar ha tornat a intervindre per a incidir en «la responsabilitat de tots, però sobretot de les administracions públiques, en la urgència de fer servir tots els recursos per a eradicar les agressions als drets fonamentals de les dones, una de les més degradants violacions dels drets humans que continua augmentant en l'àmbit global».

    La regidora ha declarat que «totes les formes de violència contra les dones tenen en comú el seu origen en la situació estructural de desigualtat real i subordinació en què es troben les dones en la societat». A més, ha fet referència a «les dones que pateixen qualsevol classe de violència: física, psicològica o sexual; dones que ni tan sols són conscients d'estar patint esta situació perquè potser continuen creient que són culpables, justifiquen el seu agressor o creuen que la situació pot canviar cada vegada que ell promet que no tornarà a passar; dones atrapades en la possessió i la dependència».

    «Cal dir que la manera de tractar les violències masclistes per part dels mitjans de comunicació és sovint inadequada i contribueix a minimitzar o justificar les violències i a victimitzar més a les dones que les pateixen», ha criticat. «Una cultura masclista que ens devalua, ens cosifica i ofega les nostres veus», ha afegit Mar.

    Les lleis contra la violència de gènere «no han anat acompanyades de suficient dotació pressupostària i dels recursos corresponents que permeten el desplegament integral», ha agregat. A més, «el sistema judicial reprodueix les estructures patriarcals i perpetua les violències masclistes, cosa que afavoreix la desprotecció de les dones en risc i invisibilitza i minimitza les violències viscudes».

    Mar ha recordat que «la violència és responsabilitat de qui l'exerceix, no de qui la pateix», i ha animat a denunciar «qualsevol agressió que veges cap a una altra dona», ja siga en la Policia Local, la Guàrdia Civil, el Centre de Salut o el departament de Benestar Social: «ningú sabrà que has sigut tu qui ha donat el pas, tractarem la teua alerta amb la màxima discreció i professionalitat», ha explicat. «Pots salvar una vida, no tingues por».

    La regidor ha reivindicat «l'autoorganització, l'apoderament i l'autodefensa feminista», i ha animat a «dir prou a les violències masclistes; donem-nos suport per a disfrutar de vides i relacions lliures, perquè ens hi va la vida».
    Per a finalitzar, Mar ha agraït la participació dels veïns en l'acte i s'ha dut a terme un minut de silenci durant el qual s'han soltat coloms en memòria de les dones assassinades aquest 2017 –l'última d'elles este matí, a Vinaròs–.
    Els veïns que desitgen la polsera que s'ha repartit durant l'esdeveniment, en la qual es reivindica la igualtat i s'expressa el rebuig a la violència de gènere, pot passar a arreplegar-la pel departament de Benestar Social, en l'antiga estació de Renfe.

    Pujar