21 de gener de 2021 21/1/21

L'alumnat de La Milotxa aprén a posar nom a les seues emocions

L'alumnat de La Milotxa aprén a posar nom a les seues emocions - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L'alumnat de La Milotxa aprén a posar nom a les seues emocions - (foto 2)
  L'alumnat de La Milotxa aprén a posar nom a les seues emocions - (foto 3)
  L'alumnat de La Milotxa aprén a posar nom a les seues emocions - (foto 4)

  La Milotxa acull les últimes visites de la temporada de membres de la Fundació TAI (Treballs d'Ajuda a la Infància) als quatre col·legis públics de Puçol perquè l'alumnat més jove del poble aprenga formes sanes de relacionar-se amb les altres persones. Després dels centres Lluís Vives, Jaume I i Bisbe Hervàs, el grup de xiquetes i xiquets de 5 anys de l'escola infantil ha continuat el dimarts 6 de març amb el programa de vida saludable de l’ONG i ha atés a una activitat de contacontes que els ha ensenyat a posar nom a les emocions.

  «Es tracta del primer any que venim a La Milotxa amb esta programació», ha explicat Mónica Donnellan, coordinadora de projectes de la Fundació TAI i treballadora social. L’ONG ja ha assistit amb anterioritat al centre amb un altre programa.

  L'alumnat de les classes de 5 anys de l'escola infantil La Milotxa ha centrat tota la seua atenció en Mónica i la seua companya Jessica Simón, pedagoga, a les que se'ls han unit per a cantar una cançó sobre les emocions. Amb el suport d'una matrioska, la nina russa, també els han donat un repàs: la primera nina estava contenta però, en obrir-la i traure la que hi havia dins, els xiquets i xiquetes han reconegut que la segona pareixia tindre por. I, així, una figura després d'una altra.

  «A través d'un contacontes i música, l'alumnat aprén a posar nom a les emocions», ha assenyalat Mónica. No es tracta de l'únic taller que realitzen en el centre, ja que també practicaran ioga en l'aula. Estos tallers vivencials estan destinats que «l'alumnat treballe en grup i desenvolupe la seua intel·ligència emocional», ha apuntat la coordinadora.

  L’ONG valenciana impartix en els centres estes activitats sense teoria, centrades en les experiències, per tercer any consecutiu, perquè actuen des de 2015. Els tres mòduls que componen el programa de vida saludable tracten les emocions, l'alimentació i el cos amb l'objectiu de donar «una visió integral respecte d'això; no sols evitar malalties, sinó promoure hàbits de vida saludable», ha assenyalat Mónica.

  Els tallers estan destinats a jóvens d'infantil i primària i alumnat d'ESO. En l'àmbit de les emocions, la intenció és «reconéixer-les, saber posar-los nom i gestionar-les; millorar la relació dels alumnes amb els seus companys i amb si mateixos, i desenvolupar la seua intel·ligència emocional», ha indicat la coordinadora. Així mateix, són una ferramenta perquè l'alumnat millore «la seua atenció, la memòria i la capacitat d'estudi».

  «Protegim tant als xiquets que, quan els passa alguna cosa en la seua vida quotidiana, tenen problemes per a reaccionar», ha manifestat Mery Cortell, regidora d'Educació. «No saben com enfrontar-se a ells; estes activitats els ensenyen les emocions que hi ha i com afrontar-les».

  Quant al cos, es treballa la «consciència corporal, la higiene postural i exercicis per a mantindre el cos en forma a pesar d'estar asseguts tot el dia», ha descrit la coordinadora Mónica. En el cas de l'alimentació, «una cosa bàsica per al cos i les emocions», s'aprofundix en «quin tipus de nutrients necessitem i sobre consum responsable», ha afegit.

  A banda dels col·legis, l'institut també és un dels llocs on els membres de la Fundació TAI actuen. Davant del repte de l'alumnat de 2n de Batxillerat, que afronta l'accés a la Universitat, impartixen als jóvens «tècniques per a gestionar l'estrés en un any molt difícil. Fomentem que reflexionen ells, compartisquen vivències en l'aula i treballen en grup. Els professors sempre estan amb ells i també participen», ha detallat la coordinadora. D'esta manera, «viuen l'experiència per si mateixos».

  Pujar