elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alumnat de l'institut programa un dron… i un robot

L'alumnat de l'institut programa un dron… i un robot
    MÉS FOTOS
    L'alumnat de l'institut programa un dron… i un robot - (foto 2)
    L'alumnat de l'institut programa un dron… i un robot - (foto 3)
    L'alumnat de l'institut programa un dron… i un robot - (foto 4)

    Els alumnes i alumnes de l'institut de Puçol demostren una vegada més la seua perícia amb les noves tecnologies. Per segon any, estan construint un dron que tinga aplicacions amb un impacte positiu en el municipi; però, a més, per primera vegada estan programant un robot que intervindrà en una obra de teatre. Les activitats unixen teoria i pràctica i fomenten el treball en equip, a més d'implicar a diversos departaments del centre. El resultat d'estes propostes es presentarà en la Fira Aèria i Les Naus de València, respectivament.

    «Els resultats amb el dron, l'any passat, van ser molt positius», assenyala Mery Cortell, regidora d'Educació i Noves Tecnologies. Per això, «enguany s'ha ampliat a la programació d'un robot que intervindrà en una obra de teatre». La sintonia entre la Regidoria d'Educació, que ha subvencionat la proposta tecnològica, El Caleidoscopio de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i l'institut de Puçol ha propiciat la realització del projecte.

    L'alumnat de 4t d'ESO de Tecnologia està duent a terme el projecte centrat en «muntar un dron i donar-li un ús social, buscar-li una aplicació d'utilitat, com controlar la fauna o les espècies vegetals de llocs municipals», explica María Díez, professora de la matèria en el centre educatiu. «Portarà una càmera i serà capaç de prendre fotos i vídeos».

    La classe la componen al voltant de 20 alumnes dividits en grups de 4 o 5 persones. Cada conjunt dissenya un xassís per al dron; també compten amb dos jocs de components electrònics i estan estudiant quin funciona millor.

    Més avant hi haurà un esdeveniment, la Fira Aèria, en el que presentaran els resultats del seu esforç. En ella participen 30 ajuntaments i 46 centres educatius de la província de València, a més dels centres d'Alacant i Castelló.

    La construcció del robot, englobada dins de la proposta acabada d'estrenar en la província de València Programa la teua obra de teatre robòtic, consistix a realitzar i dirigir una obra de teatre en què formarà part un robot. Els departaments de Castellà, Tecnologia i Plàstica de l'institut intervenen en la iniciativa.

    Els alumnes de Tecnologia Industrial de 2n de batxiller s'encarreguen de la programació del robot, mentre que els participants del grup de teatre de l'optativa de castellà de 4t d'ESO i el programa d'aula compartida s'encarreguen de detalls com l'escenari o l'obra que s'interpretarà, La pata del mono. «A finals de maig hi haurà un esdeveniment en Las Naves on es representarà», detalla María.

    Durant el primer trimestre del curs, el professorat va rebre formació per a dur a terme el projecte. «Esta nova iniciativa és més complexa a causa de la quantitat de departaments que implica. Com l'institut va mostrar la seua conformitat, vam seguir avant», assenyala la regidora d'Educació. «Després del curset que van fer els professors mateixos, van desenvolupar la proposta».

    El dron suposa un esforç «en el que cal fer proves d'assaig i error. També cal muntar i provar el robot amb la coordinació de diversos departaments; es tracta d'un treball en equip teòric i pràctic. Tant els professors com els alumnes s'han mostrat molt contents amb estes experiències».

    Pujar