elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com era el jardí botànic del Palau Arquebisbal? Els alumnes de l'IES Puçol reconstrueixen la seua història

Com era el jardí botànic del Palau Arquebisbal? Els alumnes de l'IES Puçol reconstrueixen la seua història
    MÉS FOTOS
    Com era el jardí botànic del Palau Arquebisbal? Els alumnes de l'IES Puçol reconstrueixen la seua història - (foto 2)
    Com era el jardí botànic del Palau Arquebisbal? Els alumnes de l'IES Puçol reconstrueixen la seua història - (foto 3)
    Com era el jardí botànic del Palau Arquebisbal? Els alumnes de l'IES Puçol reconstrueixen la seua història - (foto 4)

    L'any passat, va acabar un projecte que es va dedicar a identificar els arbres del municipi elaborat per alumnes de l'institut de Puçol. En aquesta ocasió, s'ha pres com referent el jardí botànic del Palau Arquebisbal, sobre el qual els joves treballaran: estan recopilant informació de l'edifici i preparen materials, des del llistat de vegetals que contenia fins a l'elaboració de plànols a escala. En el futur, l'alumnat exposarà davant dels veïns de Puçol el resultat de la seua àmplia investigació sobre un dels símbols més emblemàtics del nostre poble.

    Es tracta d'un treball a diversos nivells: una de les parts de la tasca consisteix a recopilar informació sobre les espècies vegetals que el jardí botànic contenia en el segle XIX. “Les plantes comptaven amb propietats medicinals, ja que es destinaven a l'ús farmacèutic”, explica Vicent Ribes, professor de l'institut que ha impulsat aquests treballs realitzats pels nostres joves veïns.

    L'alumnat també es troba buscant fotografies antigues de l'edificació. En relació a açò, durant la seua eixida de l'institut a on es trobava el Palau Arquebisbal en el seu dia, un grup d'estudiants ha pres “mesures que permeten, a partir d'unes fórmules matemàtiques, deduir l'alçària de l'Església”, apunta Himad, un dels alumnes de l'assignatura que imparteix Vicent. Mentrestant, un altre equip es dedica a arreplegar informació sobre les dimensions de l'antiga muralla. Així, coneixeran la grandària de tota la parcel·la.

    Això no és tot: els joves estan documentant-se a partir d'articles científics i tesis doctorals sobre el desaparegut jardí. Inclús textos de Mariano Lagasca, reconegut director del Jardí Botànic de Madrid durant el segle XIX, estan sent d'ajuda per a reconstruir la seua història, ja que el botànic va recopilar dades sobre com eren aquests tipus de jardins; entre ells, el de Puçol.

    A partir de tota la informació, “els alumnes realitzaran una exposició amb els materials que hagen reunit, però també elaboraran el seu propi material”, comenta el professor. Entre les idees que es tenen en compte, es troba l'exhibició d'un plànol a escala.

    Aquesta idea, en la línia d'un corrent educatiu centrat a treballar sobre projectes, és una manera que l'alumnat puga experimentar “assignatures optatives que tinguen aplicacions pràctiques, i que els estudiants guanyen autonomia a l'hora de dur a terme les seues iniciatives”, indica Vicent. En l'exterior d'una de les aules on el professor dóna classe, penjades de les parets del corredor, poden observar-se fotos de les espècies d'arbres identificats a Puçol durant l'elaboració de la Ruta dels Arbres i fulls en què s'ha gravat l’escorça dels seus troncs.

    “Després de dos anys d'esforç, aqueix projecte ha acabat, encara que es revisarà i s'afegiran els arbres nous”, ha assenyalat Mery Cortell, regidora d'Educació, en relació a l'anterior treball. Quant a la profunda investigació sobre el jardí botànic, agrega: “es tracta d'un projecte molt interessant que val la pena donar suport”.

    En definitiva, brindarà un coneixement del qual, dins d'un temps, tota la ciutadania de Puçol es podrà beneficiar.

    Pujar