elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer

Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer
    MÉS FOTOS
    Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer - (foto 2)
    Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer - (foto 3)
    Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer - (foto 4)
    Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer - (foto 5)
    Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer - (foto 6)
    Comença el compte arrere per a la benedicció d'animals de Sant Antoni, el 16 de febrer - (foto 7)

    Organitzada pels huit components de l'Associació per a la Benedicció d'Animals de Sant Antoni Abat a Puçol, el diumenge 16 de febrer es realitza la benedicció a la porta dels Sants Joans. Al voltant de les 12 hores, el torn de les mascotes; i, a continuació, el dels cavalls. Com és tradicional, hi haurà detalls per a tots els participants.

    Des de fa anys, els pobles de la comarca es coordinen a través de la Federació Valenciana de la Festa de Sant Antoni Abat, perquè els amos de cavalls puguen participar cada cap de setmana en diferents poblacions.

    «Una coordinació que és imprescindible per a l'èxit de la festa, perquè els cavalls són tan importants com el sacerdot de la parròquia dels Sants Joans», explica José Vicente Sanchis, un dels organitzadors a escala local. «Per als huit que formem l'associació, és fonamental la presència dels carruatges i els cavalls, perquè donen el sabor tradicional a la festa i ajuden a l'èxit de públic».

    La jornada comença amb la missa en els Sants Joans. En finalitzar, la imatge de Sant Antoni se situa a la porta de l'església i comença la benedicció amb la desfilada de mascotes, que cada any sorprén el públic per la varietat d'animals que desfilen amb els seus amos, en moltes ocasions xiquets i jóvens… d'ací ve que l'associació haja preparat dos detalls per als participants: el tradicional panet i unes llepolies per als xiquets.

    I per a finalitzar, els carruatges i cavalls, que són les autèntiques estreles de la funció. Després de la seua xicoteta exhibició, sobretot dels genets que no porten carro, són ruixats per l'aigua beneïda pel rector i, com a agraïment a la seua presència, tots reben un detall per part de l'associació: enguany serà un bastó de nou disseny.

    «És una tradició en la qual portem treballant molts anys perquè no es perda, però cada vegada som menys veïns en l'associació», reconeix José Vicente. «Per això demanem al veïnat que se sume a nosaltres: quants més siguem, més fàcil serà mantindre esta benedicció d'animals centenària, però necessitem ajuda, perquè cada any quedem menys en actiu, els més veterans ja estan cansats i, si no arriba saba nova, serà complicat mantindre viva la festa».

    Pujar