elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Club d’Escacs Puçol: els vells jugadors d'escacs tampoc moren

Club d’Escacs Puçol: els vells jugadors d'escacs tampoc moren
    MÉS FOTOS
    Club d’Escacs Puçol: els vells jugadors d'escacs tampoc moren - (foto 2)
    Club d’Escacs Puçol: els vells jugadors d'escacs tampoc moren - (foto 3)
    Club d’Escacs Puçol: els vells jugadors d'escacs tampoc moren - (foto 4)

    Fa 10 anys, va desaparéixer el torneig Memorial Avelino Puchol i amb ell l'escola d'escacs a Puçol. El setembre de 2018, la presència dels campions Jesús i Viviana Galván en les festes locals va permetre reavivar esta escola que des d'octubre impartix classes dues vesprades a la setmana, en el Sindicat Agrícola, sota l'atenta mirada del president del Club d’Escacs Puçol, José Baltasar.

    «El 4 de setembre passat, vam muntar quinze partides simultànies d'escacs en el passeig de la Constitució i els convidats van ser Jesús Galván, mestre internacional, i la seua filla Viviana Galván, campiona d'Espanya en quatre modalitats diferents i representant espanyola en el Mundial de Grècia», recorda José Baltasar.

    El bon acolliment va propiciar la recuperació de l'escola municipal, amb classes en el Sindicat Agrícola dues vesprades a la setmana, els dilluns i dimecres. I, poc després, va sorgir la idea de recuperar també el seu torneig per excel·lència i la promoció entre els alumnes dels col·legis de Puçol.

    El divendres 15 de febrer, en l'Espai Jove, se celebrava una jornada de portes obertes perquè qualsevol veí, sense importar l'edat o els seus coneixements, poguera comprovar que, pese a l'empenyiment dels jocs tecnològics, els escacs torna a ser un esport en actiu.

    Era la nova edició del Memorial Avelino Puchol, que després d'una dècada sense celebrar-se tornava gràcies a l'empenyiment d'Enrique Esteve, un dels supervivents d'aquella etapa en què els escacs era un esport de moda a Puçol.

    «Tot el material que havíem deixat guardat en el seu moment ha desaparegut», explica Enrique Esteve. «Gràcies a la col·laboració dels col·legis públics, hem aconseguit reunir nou taulers amb fitxes i un parell de rellotges, i amb aqueix material estem impartint les classes en el Sindicat Agrícola. És suficient per a començar, però volem continuar creixent i necessitem més suport».

    Un material bàsic, tres monitors que s'alternen per a impartir les classes i dotze alumnes, partint d'una edat mínima de sis anys. Amb este bagatge ja han aconseguit estabilitzar l'escola, organitzar el seu torneig i aspiren a muntar un equip federat en la Lliga valenciana el pròxim curs…

    Encara que de moment el dia a dia és més modest: no tenen ni armaris on deixar els materials, per la qual cosa s'han de portar-se els taulers a casa després de cada classe, però això no importa al president, que ja pensa en una nova edició del torneig d'escacs en festes, a convidar a grans jugadors i, en definitiva, reviure aquella època en què els mestres com Miguel Illescas o Alfonso Romero competien a l'aire lliure en la plaça de la Casa de Cultura de Puçol, enfrontant-se amb 50 veïns alhora, en unes simultànies històriques.

    Diuen que els vells rockers mai moren… a José, Enrique i la resta dels monitors també els va la música, encara que preferixen el tauler, per això estan disposats a demostrar que aqueixa frase també val per als reis, les reines, els peons i els cavalls.

    Pujar