12 de novembre de 2019 12/11/19

Pròtesis alternatives: Una proposta nova per a lluitar contra el Càncer de Mama

Pròtesis alternatives: Una proposta nova per a lluitar contra el Càncer de Mama  - (foto 1)
  • Es tracta d'una iniciativa de l'Associació Un Llaç en Moviment

MÉS FOTOS
Pròtesis alternatives: Una proposta nova per a lluitar contra el Càncer de Mama  - (foto 2)
Pròtesis alternatives: Una proposta nova per a lluitar contra el Càncer de Mama  - (foto 3)

"1 de cada 8 dones patirà de càncer al llarg de la seua vida", "6.000 dones moren cada any per càncer a Espanya" o "es diagnostiquen 32.825 nous càncers de mama a l'any", són solament alguns de les dades més impactants que es manegen actualment en els centres de recerca contra el càncer de mama. Però no cal oblidar que, a més de dades, són la realitat de moltes persones que en ocasions queden atrapades en l'oblit.

Amb l'objectiu de lluitar, conscienciar i promoure la seua recerca, cada 19 d'octubre se celebra a tot el món el Dia Mundial del Càncer de Mamà. Enguany sota el lema #ContigoDamosLaCara, l'Associació Espanyola Contra el Càncer cerca "conscienciar a la societat de la importància de la recerca i el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia".

Coincidint amb la celebració d'aquest dia, des d'elperiodic.com hem volgut donar a conèixer un projecte que s'està duent a terme des de l'Associació Un Lazo en Movimiento (ULEM) per a recolzar a aquelles dones que, després de ser diagnosticades de càncer de mama, van haver de sotmetre's a una mastectomia.

Projecte Lolas

Aquesta iniciativa engegada des de l'associació, part des de la premissa de poder oferir a les dones que s'han hagut de sotmetre a una mastectomia unes pròtesis mamàries alternatives. "Lolas és una forma simpàtica i popular de cridar als pits de la dona" així ho expliquen elles mateixes en presentar el projecte en el seu web.

Una vegada explicat el significat del nom, molta gent es preguntarà 'i com són les pròtesis mamàries alternatives?, doncs ací tens la resposta: es tracta de pròtesi de cotó elaborades a mà per les persones de l'associació. Aquesta alternativa és, per descomptat gratuïta, es poden llavar i són lleugeres. A més, presenten un tacte molt suau i real amb el qual se simula el d'un pit natural.

Per a sol·licitar 'un parell de lolas' el procediment a seguir és molt senzill, únicament es deu emplenar un formulari en el seu web indicant la direcció a la qual es deu enviar i la talla de pit. Actualment, en tota Espanya s'han beneficiat d'aquest iniciativa més de 350 dones.

"La idea del projecte va nàixer a Amèrica de la mà d'una dona que havia patit càncer de mama i estava cansada de les pròtesis de silicona" explica la president de l'associació Linda Breevaart. "El projecte va ser passant d'Amèrica, a Austràlia i d'allí a Holanda, on jo mateixa ho vaig conèixer per un article en el periòdic. Em va semblar una molt bona idea i la vaig voler traslladar ací a Espanya".

Els beneficis de les Lolas de cotó són molts, segons explica Bufona: "Les pròtesis de silicona són molt cares i no tothom pot permetre-li-les, en canvi aquestes són gratuïtes. A més, la silicona és molt més pesada i sues molt amb elles a l'estiu". El projecte Lolas és una bona alternativa que ajuda amb "coses útils, que al final és el que volem des de l'associació" apunta Linda.

L'Associació porta ja diversos anys treballant en aquesta iniciativa, però a dia d'avui asseguren que el més difícil és trobar a voluntàries que vulguen teixir perquè "no tothom sap" diuen.

Qualsevol persona que aquest interessada pot col·laborar en aquest projecte, en el qual actualment participen dones de tot arreu del país. Les formes de posar un granit d'arena en aquesta iniciativa són fonamentalment dues: teixint les teues pròpies Lolas amb el material que et proporciona l'associació o ajudant a finançar el projecte donant una quantitat de diners (mínim 5€). Si t'interessa, pots escriure'ls a info@unlazoenmovimiento.org i et proporcionaran tota la informació que necessites.

Suport psicològic i emocional

L'Associació Un Lazo en Movimiento (ULEM) va nàixer fa ja 8 anys en Mallorca quan a la seua presidenta li van diagnosticar un càncer de mama. Avui dia, proporciona suport psicològic i emocional a pacients i als seus familiars, sent ja més de 2.500 persones les que han rebut aquest suport. La seua sede es a Mallorca però treballem per a tota Espanya.

L'organització aquesta composta per voluntaris, socis i personal contractat. Tots ells, conjuminen esforços per a complir la seua missió principal: "informar, conscienciar i educar a la societat per a prevenir a la malaltia".

Un Lazo en Movimiento es defineix a si mateixa com "una organització independent, no està lligada a cap grup polític, religiós o empresarial". A més, assegura "no demana subvencions públiques ni es recolza en empreses farmacèutiques per a finançar els seus projectes" si no que tot procedeix de contribucions voluntàries.

 

ocultar
Pròtesis alternatives: Una proposta nova per a lluitar contra el Càncer de Mama
Pujar