3 de desembre de 2020 3/12/20

Protecció Civil alerta per fortes tempestes en la costa mediterrània i Balears

Protecció Civil alerta per fortes tempestes en la costa mediterrània i Balears - (foto 1)
  • Activada l'alerta fins al dimecres 9 per la formació d'una DANA entre les Illes Balears i la costa peninsular

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior, d'acord amb les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per pluges intenses i fortes tempestes en l'àrea mediterrània peninsular i Balears.

A conseqüència de la formació d'una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) en l'àrea mediterrània, entre les illes Balears i la costa peninsular, que romandrà amb alta probabilitat en aqueixa zona fins al dimecres 9, es produirà una situació de notable inestabilitat. La previsió actual és d'acumulacions que podrien aconseguir fins a 100 l/m² en 12 hores, i 50 l/m² en 1 hora a les Illes Balears.

Recomanacions

Davant pluges intenses

  • Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga en zones on puga discórrer gran quantitat d'aigua.
  • Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
  • En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s'ha de tindre en compte el lloc on s'aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns d'altri i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
  • Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d'inundació. No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver-hi davall de l'aigua i localitze els punts més alts de la zona.
  • No intente salvar el seu automòbil enmig d'una inundació. Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats.
  • Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona. No obstant això, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantindre's informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Davant el risc de tempestes

  • El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, per la qual cosa és convenient col·locar-se prop dels edificis per a protegir-se. En els habitatges s'aconsella evitar els corrents d'aire.
  • Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi. Si la tempesta el sorprén en el camp, evite córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels pujols, crestes o divisòries. No es refugie sota els arbres i allunye's de filats i objectes metàl·lics.
Pujar