elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Proposició de Llei de Compromís de mesures urgents per a l'impuls de la ràdio digital terrestre (DAB+) es debatrà en el pròxim Ple del Senat

La Proposició de Llei de Compromís de mesures urgents per a l'impuls de la ràdio digital terrestre (DAB+) es debatrà en el pròxim Ple del Senat
  • El termini de presentació de proposicions alternatives va finalitzar sense objeccions

La Proposició de Llei de mesures urgents per a l'impuls de la radiodifusió sonora digital terrestre, presentada pel Grup Parlamentari Esquerra Confederal (Adelante Andalucía, Més per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Geroa Bai i Catalunya en Comú Podem) es debatrà en el pròxim Ple del Senat.

El portaveu de Compromís i promotor de la iniciativa, Carles Mulet, ha explicat que “ja és hora que la ràdio afronte el seu futur amb garanties a Espanya per mitjà de la digitalització de la seua plataforma majoritària d'escolta. No podem seguir així, sense fer res. No podem deixar una porta oberta a que els gegants tecnològics puguen comprometre el futur de la ràdio a mig termini. Trenta-tres països de la zona de la Unió Europea de Radiodifusió ja han apostat per la radiodifusió sonora digital terrestre, dinou dels quals són de la Unió Europea. Ja hi ha unes mil set-centes emissores emetent en DAB/DAB+ a Europa, un 8,9% més que en 2019. Es dóna la circumstància, a més, que les dues terceres parts són privades i estan obtenint bons resultats. A què  estem esperant?”, s’ha preguntat.

D'altra banda, ha destacat que “mai hem tingut al nostre país una ferramenta tan potent com el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la transformació digital, aspecte al qual dedica un terç dels fons disponibles. En concret, 23.760 milions d'euros. És una oportunitat única i poc probable que es repetisca. Si donem ara l'esquena a la digitalització de la ràdio, el mitjà de comunicació en el qual més confien els ciutadans, no sols estarem condemnant-la a futur. També estarem enterrant una de les millores ferramentes que tenim per a assegurar la pluralitat i preservar la salut democràtica de la ciutadania. No podem romandre impassibles davant això. I molt menys encara, en el context que ens està tocant viure”.

Des de la coalició destaquen que el text no haja rebut ni objeccions ni propostes alternatives dels grups, així com el suport rebut expressament de l'organització mundial involucrada en el desenvolupament de la radiodifusió digital terrestre a nivell mundial, WorldDAB. Suport que també han manifestat nombrosos oïdors i alguns col·lectius, expressant la seua expectació davant el desplegament de la ràdio digital al nostre país.

“Ha arribat el moment d'eixir de la llarga letargia en aquesta matèria. Que els ciutadans espanyols puguen començar a beneficiar-se, d'una vegada per sempre, d'un servei universal per a tots que permet més ràdio i de millor qualitat. Amb major pluralitat. Amb noves emissores de ràdio addicionals a les quals ja coneixem en FM. Amb continguts en obert, gratuïts i sense cost de connexió. Amb una qualitat d'àudio digital i impossible d'aconseguir amb l'FM. Amb característiques visuals i noves funcionalitats que la fan molt més atractiva. La proposta de llei és l'únic instrument del qual disposem en aquests moments a Espanya per a garantir el futur de la ràdio i establir les bases del seu desenvolupament. Fem entre tots que es convertisca  en realitat”, ha conclòs Mulet.

Pujar