elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als premis Life 2023

Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als premis Life 2023
  • El projecte Tecmine emplea un mètode pioner en la recuperació de la coberta vegetal que de manera pilot s’ha aplicat a Ademús

  • Transició Ecològica utilitzarà eixe sistema en la recuperació d’altres 15 antics punts miners a la comarca dels Serrans

MÉS FOTOS
Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als premis Life 2023 - (foto 2)
Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als premis Life 2023 - (foto 3)

El projecte Tecmine de la Conselleria de Transició Ecològica ha estat nominat en la categoria de ‘Medi Ambient’ en l’edició dels Premis Life 2023, que atorga la Unió Europea i que s’entregaran el 6 de juny a Brussel·les. El projecte, que s’ha aplicat de manera pilot a Ademús, utilitza una sèrie de tècniques innovadores en la restauració de mines a cel obert, i ha permès accelerar la regeneració del paisatge.

Aquest mètode d'èxit, que prové dels Estats Units, s'ha aplicat dins d’un projecte Life finançat amb un milió i mig d'euros amb fons europeus. La intenció de la Unió Europea es estendre'l a altres parts d'Espanya i d'Europa. El projecte està coordinat per la Conselleria de Transició Ecològica i hi participen Vaersa, l'empresa Sibelco, la Universitat Complutense de Madrid i el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

Una investigació referent

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha destacat que “una vegada més una investigació valenciana es converteix en un referent per a aplicar-la en altres parts del món. Una solució mediambiental per a recuperar el paisatge que les mines foraden, i que aquest nou sistema permet regenerar de manera més ràpida i duradora”.

En la primera fase del projecte es dissenya la millor solució geomorfològica per la integració del paisatge i renaturalització de la zona, amb l’ajuda d’un software. Els materials per omplir els buits que deixen les mines contribueixen a evitar l’erosió, i la vegetació autòctona que s’introdueix ha augmentat el ritme de creixement i resistència respecte a altres experiències. En aquest projecte pilot d’Ademús s’han introduït en el terreny fins a 30 espècies de plantes.

La direcció General del Medi Natural està preparant altres projectes de restauració d’antigues mines a la comarca dels Serrans, concretament en 15 punts dels termes  d’Alpuente, Titaguas La Yesa, Andilla, Domeño i Villar del Arzobispo, dins d’espais de Forests d’Utilitat Pública. Anteriorment el sistema es va aplicar en altra parcel·la del terme d’Alpuente.

La restauració dels espais ocupats per les explotacions mineres a cel obert és obligatòria des de fa dècades. El sistema del projecte Tecmine ha permés accelerar el procés de recuperació del terreny, incrementar el ritme de regeneració de la coberta vegetal, reduir el risc d’erosió i tot amb una menor inversió de recursos.

Pujar