elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El preu de la llum aconsegueix aquest dimecres el segon preu més alt de la història

El preu de la llum aconsegueix aquest dimecres el segon preu més alt de la història
  • El cost d'electricitat torna a pujar fins als 175,87 euros el megavat hora i serà un 17% superior al registrat aquest passat dimarts

El cost de la llum no dóna treva als consumidors i avui, dimecres 22 de setembre, torna a registrar el segon preu més car de la història. El cost mitjà de l'electricitat en el mercat majorista puja fins als 175,87 euros el megavat hora, després de quatre dies en què no havia pujat i es mantenia per davall dels 160 euros.

Amb això, el preu de la llum torna a pujar per enèsima vegada aquest mes i des de fa mesos situant-se avui en el segon registre més alt de la història, ja que el primer va ser el passat 16 de setembre amb un cost mitjà de 188,18 euros/MWh.

A causa d'aquesta pujada, el preu de la llum d'aquesta jornada serà un 17% superior al registrat ahir dimarts i un 1,8% major al preu de fa una setmana. Però les dades són escandaloses quan es compara el preu de l'electricitat en el mateix dia d'avui però de l'any passat, ja que registra un 247% més car, ja que fa un any el cost era de 50,67 euros/MWh, més del triple.

La franja horària que registrarà el derelicte més alt serà la d'entre les 20 i les 21 hores, ja que aconseguirà els 196,57 euros el megavat hora, i el més baix entre les 2 i les 3 de la matinada, amb un cost de 147,30.

Tot fa presagiar que setembre bata el rècord d'agost i es convertisca en el mes amb el preu mitjà de llum més car de la història, ja que registra els majors preus en el mercat majorista. En plena onada de calor a l'agost, ja es van marcar diversos rècords històrics provocant situar el preu mitjà de llum als 106 euros/MWh.

Aquestes pujades es deuen a la cotització internacional del gas que ha registrat un desajustament entre l'oferta i la demanda. Davant aquesta crisi, el Govern ha aprovat un pla de xoc perquè aquests desajusten no es vegen molt reflectits en la factura dels ciutadans. Per això, s'ha rebaixat l'IVA al 10%, s'ha suspès l'impost del 7% a la generació elèctrica, s'ha produït un descompte de l'impost elèctric al 0,5% i ha arribat la contribució de 2.600 milions d'euros de les elèctriques. Malgrat això, el preu de la cotització seguirà en cotes altes i en augment fins a març del 2022, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguen. En el transcurs d'aqueix temps, la factura de la llum hauria d'anar disminuint encara que el mercat majorista es trobe en alça.

Pujar