elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els pressupostos inclouen 75 milions d'euros per a adquisició d'habitatge social a proposta de Podem

Els pressupostos inclouen 75 milions d'euros per a adquisició d'habitatge social a proposta de Podem

  Podem ha inclòs en el projecte de llei dels Pressupostos de la Generalitat per a 2018 a través d'una esmena que ha sigut aprovada en la comissió d'Economia de Les Corts Valencianes un augment de 25 milions d'euros per a la partida destinada a l'adquisició d'habitatge social, que estava quantificada originàriament en 50 milions d'euros i que va ser incorporada als comptes de la Generalitat per iniciativa de Podem en les negociacions prèvies a la presentació de l'avantprojecte de llei.

  D'aquesta manera i després de l'aprovació d'aquesta esmena, es destinaran un total de 75 milions d'euros en tres anys per a habitatge social: en 2018 s'injectaran 15 milions, 30 milions en 2019 i igual quantitat en 2020.

  El diputat de Podem, Antonio Montiel, s'ha mostrat «orgullós que, per primera vegada i a iniciativa de Podem, s'incorpore al pressupost de la Generalitat una dotació per a compra d'habitatges a particulars amb destinació a habitatge de lloguer públic».

  A més, en l'esmena, en la votació de la qual s'ha abstingut el grup popular, s'ha inclòs un desglossament de les Àrees de Regeneració i Renovació Urbana (ARRUs) per a garantir actuacions en barris com el de Miguel Hernández i el del Carmen a Alacant, Sant Lorenzo a Castelló, Barbacana Plaza Les Xiques d'Alcoi, Los Palmerales d'Elx, la Coma de Paterna i Bajo Vías de Sagunt.

  Montiel, ha advertit que aquest grup es mantindrà vigilant perquè la compra d'habitatge a particulars per a destinar-ho a lloguer social es desenvolupe en terminis raonables i ha assenyalat que espera que en sis mesos ja puguen oferir-se.

  Aquesta mesura se afegeix a la incorporada també com a esmena de Podem al projecte de llei d'acompanyament per a ampliar la deducció per les despeses d'arrendament de l'habitatge habitual a unes 50.000 famílies, enfront de les 20.000 actuals que gaudeixen d'ella.

  També és complementària d'altres iniciatives de Podem, com la partida destinada a finançar les despeses de canviar la destinació a lloguer social a quasi tres-centes cinquanta habitatges destinats a venda per l'antic IVVSA, avui (EIGE), que actualment es troben desocupades.

  Montiel, ha explicat que aquesta mesura redunda en la línia de consolidar l'oferta de lloguer públic perquè «no hi haurà canvi de model productiu sense desactivar els fonaments d'un sistema que ha apostat durant dècades per l'especulació del sòl i l'habitatge en règim de propietat».

  Montiel ha indicat que la crisi econòmica a la Comunitat Valenciana «adquireix un tint peculiar derivat de la bambolla immobiliària». Al seu judici, cal desactivar el model que es fonamenta en la propietat de l'habitatge i ha criticat que Espanya s'ha allunyat del model d'Europa en aquest sentit.

  Fomentar el lloguer, ha abundat, «és necessari per a afavorir l'emancipació dels joves i per a evitar que les famílies seguisquen atrapades en la gàbia de les hipoteques».

  En opinió de Montiel, el mercat del lloguer «és raquític i s'està produint una nova bambolla, aquesta vegada, en els preus del lloguer» tant per l'augment dels preus com quant a desnonaments, que es registren actualment en un 60 per cent en aquesta modalitat d'habitatge a la Comunitat Valenciana.

  El diputat considera que per a pal·liar aquesta situació «cal modificar la llei d'arrendaments urbans i crear una oferta pública de lloguer suficient i digna per a abaratir els preus i impedir que es produïsca una nova bambolla especulativa»

  Pujar