24 de setembre de 2020 24/9/20

Els Premis Miquelet 2016 guardonen un assaig sobre el poeta V. W. Querol i l’obra de teatre ‘Cota 705’

Els Premis Miquelet 2016 guardonen un assaig sobre el poeta V. W. Querol i l’obra de teatre ‘Cota 705’  - (foto 1)
  • A la 29ª edició d’aquestos guardons, presentada per la poetessa Isabel Garcia Canet, s’han lliurat els Miquelets d’Honor 2016 a Marc Granell i a la Falla Arrancapins

MÉS FOTOS
Els Premis Miquelet 2016 guardonen un assaig sobre el poeta V. W. Querol i l’obra de teatre ‘Cota 705’  - (foto 2)
Els Premis Miquelet 2016 guardonen un assaig sobre el poeta V. W. Querol i l’obra de teatre ‘Cota 705’  - (foto 3)

La Societat Coral el Micalet ha celebrat hui la 29ª edició del tradicional lliurament dels seus guardons anuals, els Premis Miquelet. Els guanyadors han sigut Víctor Pastor Banyuls, que amb 'Vicent W. Querol i l'Ateneu Científic, Literari i Artístic de València (1870-1876)' ha aconseguit el Joan Coromines d'investigació; i Joan Roca i Casals, guanyador del Micalet de teatre amb l'obra 'Cota 705'. El premi Enric Soler i Godes, d'experiències pedagògiques a l'escola enguany ha quedat desert.

La vetlada literària ha començat amb l'actuació de la coraleta de l'Institut Musical Giner, que ha interpretat la cançó 'Tio Canya', que fa el seu 40 aniversari, i un poema de Marc Granell, 'Cançó de rodar'. Després ha continuat amb el parlament d'obertura de la gala, a càrrec de la poetessa Isabel Garcia Canet.

Seguidament s'ha procedit al lliurament de la beca d'estudis musicals, atorgada pels ex alumnes de l'Institut Obrer de València a Daniel Pérez Gramuntell, de tercer curs d'Ensenayment Professional en l'especialitat de piano. EI guardó de Difussió del Patrimoni Cultural, atorgat pel club de viatges Fil per Randa, ha recaigut en el col·lectiu Ciutat Vella Batega, per la recuperació de la "Foguera del Motí dels Velluters", una festa reivindicativa que celebren des de fa 10 anys cada mes de gener i que fa memòria de les lluites històriques del tèxtil al barri dels Velluters connectant-les amb les reivindicacions del present. A continuació, el president de la SC el Micalet, Tonetxo Pardinyas, ha fet el lliurament dels premis Joan Coromines d'investigació, i el Micalet de teatre.

I la nit ha arribat als tradicionals i prestigiosos Miquelets d'Honor que enguany han rebut la Falla Arrancapins, com a Miquelet d'Honor col·lectiu; i el poeta Marc Granell, com a Miquelet d'Honor individual. Tonetxo Pardinyas ha destacat la participació i col·laboració de la Universitat de València, de la Conselleria d'Educació i Cultura, d'Edicions 96, del club de viatges Fil per Randa i de l'Institut Obrer, que participen als premis i també a la beca d'estudis musicals. Col·laboració que permet oferir els premis i "continuar treballant per la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra història, a traves del gaudi, de la investigació i de l'ensenyament".

En la seua intervenció adreçada als Miquelets d'Honor 2016, Pardinyas els ha dedicat la lectura del poema 'Terra lliure' de Marc Granell i els ha demanat que continúen sent com són i fent la tasca que fan per fer País.

En quant al Miquelet d'Honor individual, Marc Granell, Pardinyas ha destacat d'ell que és "qui amb la poesia basteix la defensa de la llengua i, amb ella, la del País. Que mai ha dubtat en participar allà on alguna persona o entitat li demana col·laboració. Que estima el nostre País, com tots nosaltres".

Sobre el Miquelet d'Honor col·lectiu, la Falla Arrancapins, el president de la Societat Coral ha afirmat que "és una falla amb la qual el Micalet, i jo, personalment, tenim una relació de ja fa anys. Perquè sempre hem recolzat als qui, des del món faller han treballat per la festa i les tradicions, allunyant-les de les imposicions masclistes i religioses entre altres, heretades del franquisme més negre. Assembleària i igualitària, hem volgut reconèixer aquesta tasca continuada per les falles, què és una tasca també per fer País".

Pardinyas ha continuat el seu parlament incidint en els "vents nous, que quasi no recordàvem després d'una tant llarga travessia pel desert. Desitjats i esperats amb ànsia. Ara, però, sembla com si aquest vent no ens mogués el cabell. Necessitem sentir el vent a la cara, què ens lleve la boira que encara resta al davant. Demanem moviment, canvi. I ho demanem amb valentia, fent fugir la por; i l'autocensura que du amb ella. Perquè nosaltres, tots, estem ací; seguim ací. Treballant i creient-nos el País".

El discurs del president de la SC el Micalet ha inclòs també referències a la futura ràdio i televisió valencianes, assenyalant que els mitjans digitals "són exemple de la tasca que fan valencians, amb una mentalitat nacional. I aquestes experiències han de ser la base i l'esperó per a la consolidació de l'àmbit comunicatiu comú en català que necessitem. I a la ràdio i la televisió, també".

Paraules que han rebut una ovació dels presents, entre els quals es trobaven representants d'entitats com la Reial Societat Econòmica d'Amics del País, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià, o Escola Valenciana. També la gala dels Premis Miquelet 2016 ha comptat amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera; l'alcalde de València, Joan Ribó; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; el secretari autonòmic de Justícia, Ferran Puchades; i el delegat territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Francisco Molina. La cloenda de l'acte ha sigut amb la Colla de Dolçaines i Tabals del Micalet, que ha interpretat la Muixeranga.

Pujar