elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Premi Nacional de Disseny, Pepe Gimeno presenta 'Grafía cantada' en el projecte 'Cultura online' del Consorci de Museus

El Premi Nacional de Disseny, Pepe Gimeno presenta 'Grafía cantada' en el projecte 'Cultura online' del Consorci de Museus
  • 'Cultura online' permet acostar als públics noves propostes basades en l'experimentació del so, en la recerca d'interconnexions amb altres disciplines

  • 'Cultura online' reuneix els projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus

Pot un element gràfic tindre so? Com sona una lletra? El dissenyador valencià Pepe Gimeno, reconegut fa poc amb el Premi Nacional de Disseny 2020, presenta en el projecte 'Cultura online' del Consorci de Museus 'Grafía cantada', una videopartitura creada juntament amb la compositora Sonia Megías (Dúa de Pel), basant-se en el seu llibre 'Grafía callada'. Es tracta d'una innovació total quant a creació de partitures, i també pel que fa a disseny gràfic, per la qual cosa es va emportar el Premi Or en la categoria de Motion Graphics per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana.

L'obra, animada per Marta J. Lamsfus i amb postproducció de Ricardo Cañizares, passa del gràfic al sonor gràcies a una notació musical pròpia, interpretada pel CoroDelantal, dirigit per Sonia Megías.

L'originalitat d'aquesta videopartitura, per a cor a 3 veus, es troba en el fet d'utilitzar a manera de notació el 'collage' en espiral de Pepe Gimeno, fet amb objectes 'llavats pel mar', i atorgar-los una nova vida en el sonor a través de les veus del cor. La fusió entre la finor del treball gràfic juntament amb l'experimental dels sons vocàlics genera una obra d'allò més transgressora i avantguardista.

En aquesta mateixa línia, 'Cultura online' presenta aquesta setmana altres deu projectes reunits sota l'eix 'Experimentació musical. Paisatges sonors'.

'Cultura online', que es pot visitar també de manera presencial al Centre del Carme, permet acostar als públics noves propostes basades en l'experimentació del so, en la recerca d'interconnexions amb altres disciplines. En aquests projectes hi ha videopartitures, màquines musicals, composicions que provoquen experiències sensorials al marge del temps i de l'espai; paisatges sonors; fusions i poètiques reflexives. Objectes confinats que cobren veu en la casa, convertida en tòtem salvador.

El projecte de José Luis Miralles 'Un experiment sobre Tocatico-Tocatà' és una proposta innovadora en format web interactiu de nova creació que busca les interseccions i l'experimentació entre art visual i art sonor. Partint d'una peça transgressora com va ser 'Tocatico Tocatà' del vinarossenc Carles Santos, es crea una nova interpretació 'online' en la qual el públic pot interactuar i experimentar amb la seua pròpia versió de l'objecte artístic.

Simone Simons i Peter Bosch estrenen en 'Cultura online' la seua última versió d''Acuática', una proposta que tracta de capturar i barrejar el so de bambolles d'aire en recipients plens d'aigua. 'Acuática' es va estrenar en 2019 en CentroCentro, Madrid; al febrer 2020 es va desenvolupar una segona versió que funciona de manera autònoma, amb només sis fonts de so. Aquesta última 'Acuática, versión 3', composta per 12 fonts, havia d'haver-se estrenat en ENSEMS 2020.

'Álex Marco. Minimal Lockdown' és una 'playlist' de sis composicions sonores acompanyades del seu vídeo respectiu, la qual genera una experiència sensorial i audiovisual a través del gènere ambiental, 'synth', 'noise' i 'trance minimal'. Les peces d'aquest projecte representen un context abstracte al marge del temps i de l'espai. De principi a fi de la sessió (17´00´´), es descriuen diferents ambients que produeixen sensacions variables, vulnerables a la interpretació de l'espectador i de l'oient. En les plataformes elegides per a la seua reproducció, Bandcamp i Youtube, es pot reproduir i descarregar tot el contingut de manera pública i gratuïta.

El conjunt musical 'El Diluvi' presenta diversos vídeos realitzats durant el confinament. Els seus components estaven separats i no es podien ajuntar. Van aprendre a emprar els programes d'edició d'àudio i vídeo i van crear aquests breus recopilatoris, que cada diumenge van presentar als seus seguidors per a tractar d'alegrar-los el confinament. El Diluvi es defineix com un grup de música de 'folk' modern que fusiona diversos estils musicals, com cúmbia, 'reggae', rumba, 'folk' i música tradicional o d'arrel valenciana.

El grup de música 'punk-rock' valencià Las Víctimas Civiles, presenten diversos videoclips 'Canción total'; del seu primer LP '40 años de éxitos del posfranquismo español', 'Todo el mundo lo canta' i 'En el umbral', extrets del seu últim EP 'El auge de la extrema pereza'. L'adaptació musical és col·lectiva, amb la direcció de Pau Miquel Soler.

Las Víctimas Civiles uneix els membres del grup de 'combat-rock' Jalea Real (Marc Sempere i Pau Miquel Soler), juntament amb la poesia d'Héctor Arnau, acompanyats per Pau Aracil i Toni Blanes i el trompetista, Ernest Aparici.

El treball d'Andrés Blasco Ramos, Dr. Truna, s'ha centrat en dues àrees principalment: creació de nous instruments i composició d'un llenguatge sonor, musical i visual particular. La possibilitat de multiplicar-se o 'el do de la ubiqüitat', ha sigut una cosa que el fascina des de menut. En el 'Trio Truna' que presenta per a 'Cultura online' fon la invenció sonora, com a 'luthier-electrònic' i la interacció amb imatges de si mateix manipulant aquests instruments/escultures sonores creades per ell.

Cantar a la casa com a tòtem salvador i purificador; donar so a l'aixeta, a l'armari, a l'espill o a la cadira. Comunicar-se amb els objectes quotidians com qui pertany a una família nombrosa i multicultural és el que proposa la creadora Alba Murcia en 'Casa cantada'. Durant el temps de confinament domiciliari per la COVID-19 Alba Murcia desenvolupa un projecte en què reflexiona sobre aquests objectes als quals "els cantem per a sentir-nos menys sols, per a protegir-nos d'aquests virus universals de la ment, per tedi, avorriment o per la simple i plana necessitat de fer alguna cosa amb el nostre temps encapsulat".

'La clau del vent' de Xavier Mollà i Revert és un projecte audiovisual en què imatge, música i veu es fonen en un discurs en el qual la nostra societat actual i el nostre entorn són els principals protagonistes. El concert té dues parts, la primera aborda l'entorn i paisatge, i la segona l'ésser humà, però per a l'espectador és un concert continuat on no hi ha descansos.

'A què sona Sorolla?' és una col·lecció de tres vídeos musicals de la pianista valenciana Marta Espinós rodats a la casa del pintor Joaquim Sorolla de Madrid. La peça relaciona una selecció de repertori pianístic espanyol amb l'esperit i el contingut de l'univers del pintor valencià, traçant un paral·lelisme audiovisual i interdisciplinari.

'Origen' és un espectacle multidisciplinari que combina música, moviment, escenografia, il·luminació i veu. Idea original de Neuma (Raquel Díaz, Estela Córcoles, Alejandra Villalobos i Anna Pujol) i direcció escènica d'Abel Coll, aquest espectacle és una posada en escena del seu àlbum 'ORIGEN' (2019).

Per a les creadores "Origen no solament n'hi ha un. Aquest és el nostre. Valor, vitalitat, connexió, energia. Quatre obres. Quatre intèrprets. On tot comença".

'Cultura online' reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus amb l'objectiu de donar suport al sector de les arts visuals i fer front als efectes de paralització d'activitat cultural per la COVID-19.

Els projectes es poden gaudir a través de la plataforma https://culturaonline.consorcimuseus.gva.es o visitant el Centre del Carme i interactuant amb les peces a través del dispositiu de cultura segura SCR (Safe Culture Revolution).

Pujar