elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La política valenciana reacciona al nou rumb de la monarquia espanyola

La política valenciana reacciona al nou rumb de la monarquia espanyola
  • El desig del rei emèrit, Juan Carlos I, de marxar-se fora d'Espanya provoca nombroses publicacions en xarxes socials dels polítics valencians

El rei emèrit, Juan Carlos I, ha decidit comunicar la seua intenció de marxar-se fora d'Espanya i traslladar la seua residència habitual anara de les nostres fronteres. Aquest moviment ha sigut realitzat per a facilitar el regnat del seu fill, Felipe VI, tal com pronunciava la carta pública emesa durant la vesprada d'ahir.

Com no podia ser d'una altra manera, aquest fet històric a Espanya no anava a passar desapercebut per al conjunt de la política nacional, dins de la qual es troben els polítics valencians, que no han dubtat a manifestar les seues opinions públicament a través de les seues xarxes socials.

En primer lloc, l'alcalde de València, Joan Ribó, es pronunciava amb un refrany valencià en el següent tuit: “Bon vent i barca nova, Juan Carlos! Això sí, un xicotet detall: abans d'anar-te recorda retornar els diners de les presumptes comissions que vas cobrar per l'AVE a la Meca”. L'alcalde criticava al rei emèrit i no dubtava a assenyalar la polèmica amb les comissions afegint alguna emoticona significativa i amb els colors de la bandera republicana.

La Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va ser una altra de les polítiques valencianes que es va pronunciar de manera pública. Va afirmar que, davant l'anunci del rei emèrit de voler marxar-se d'Espanya, la importància de “que el simbòlic no ens ennuvole i ens impedisca veure el fonamental. Ningú pot estar al marge de l'Estat de dret en democràcia. La immunitat del rei no pot convertir-se en impunitat”.

A les crítiques a Juan Carlos I es va sumar Joan Baldoví, diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats. El polític valencià llançava una pregunta: “Què “simpa” dels quals ens van fer ahir us sembla més llegendari?”. Davant la qüestió, Baldoví deixava dues possibles respostes: “El del Govern als Ajuntaments” i “El de l'Emèrit a la justícia”.

La vicealcaldessa de València i responsable d'Urbanisme de la ciutat, Sandra Gómez, també es manifestava amb la següent reacció: “El pare del Rei i Cap d'Estat 40 anys fuig d'Espanya en plena polèmica per corrupció en l'exercici del seu càrrec. La fallida de confiança en un pilar de la nostra democràcia és inqüestionable i només pot reparar-se si som un país políticament madur que debat sense por”.

A més, Gómez es va mostrar especialment activa en les seues xarxes socials compartint diverses opinions que anaven en la mateixa línia de crítica que la seua.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, no es va pronunciar sobre aquest tema en les seues xarxes socials.

Si que ho van fer els polítics valencians de l'oposició. La presidenta del Partit Popular de València i portaveu a l'Ajuntament de la capital, María José Catalá, es va limitar a compartir les paraules del seu líder nacional, Pablo Casado, en les quals es podia llegir el següent: “Respectem la decisió anunciada pel Rei Juan Carlos I i reafirmem el reconeixement a la seua labor al capdavant de la Prefectura de l'Estat i la seua contribució a la Transició, la promulgació de la Constitució i la construcció d'un Estat social, democràtic i de dret a Espanya”.

La presidenta dels populars de tota la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, no ha manifestat cap opinió en les seues xarxes socials sobre la decisió del rei emèrit d'abandonar Espanya.

El líder de Ciutadans en la Comunitat, Toni Cantó, ha mostrat públicament el seu suport absolut a Juan Carlos I amb el seu missatge: “Una sèrie de persones van mostrar grandesa i una qualitat humana indiscutible durant la transició. Juan Carlos I va ser, sens dubte, una d'aqueixes persones. Gràcies majestat!”.

Aquesta mateixa línia és la que ha seguit Cantó durant la seua intervenció d'aquest mateix matí en el Ple de les Corts Valencianes, on ha reforçat el missatge que va escriure en les seues xarxes socials i ha agraït la labor del rei emèrit Joan Carles I durant el seu regnat.

Quant a la postura Podem ha afirmat que "considera necessària la reforma del model d'Estat després de la fugida de Joan Carles de Borbó". Afigen que la seua marxa "suposa una deslegitimació de la monarquia i l'actual model d'Estat", a més d'afirmar que "les actuacions presumptament corruptes de Joan Carles de Borbó no semblen ni aïllades ni anecdòtiques, demostrarien una corrupció estructural a la Casa Reial".

Amb la seua marxa fora de les nostres fronteres, la formació política Podem observa que "sembla confirmar la gravetat i versemblança dels delictes investigats per la Fiscalia del Suprem". En el comunicat, Podem afirma que "el poble pot decidir en referèndum el model d'Estat, ja que les societats plenament democràtiques trien al seu Cap d'Estat".

Per part seua, el president de VOX en la Comunitat Valenciana, José María Llanos, no ha manifestat cap opinió pública sobre aquest tema. La seua formació en territori valencià ha contestat a un tuit crític de Joan Ribó de la següent manera: "Aplica't el conte! I dis-li al teu camarada *Grezzi que més del mateix. Ens heu estafat 4 milions de l'EMT, teniu a diversos regidors imputats i heu arruïnat a milers de famílies valencianes amb les vostres polítiques ideològiques. Vergonya us hauria de donar".

El partit a nivell nacional ha volgut pronunciar-se també, opinió a la qual se sumen els seus representants a València. El missatge de la formació d'Abascal és el següent: "El Govern il·legítim de Sánchez i Iglesias fa d'una decisió personal de don Joan Carles I una oportunitat per a evadir les seues responsabilitats i les causes penals que arribaran per la seua criminal gestió de la pandèmia i per les seues corrupcions i delictes".

Pujar