3 de desembre de 2020 3/12/20

Polèmica per l'orxata de Starbucks... que no porta xufa

Polèmica per l'orxata de Starbucks... que no porta xufa  - (foto 1)
  • La beguda, que s'acaba de posar a la venda als Estats Units i Canadà, conté llet d'ametla, canella, caramel, crema batuda i vainilla

  • Des de la companyia expliquen que cada país té la seua varietat

MÉS FOTOS
Polèmica per l'orxata de Starbucks... que no porta xufa  - (foto 2)
Polèmica per l'orxata de Starbucks... que no porta xufa  - (foto 3)

"Beguda feta amb xufes o altres fruits, picats, espremuts i barrejats amb aigua i sucre". Així precisa la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola l'orxata. Una definició que podrà confondre molts puristes però que podria resoldre l'última polèmica sorgida en les xarxes socials entorn d'un dels productes més valencians: l'orxata.

I és que Starbucks acaba de llançar a la venda en els seus establiments dels Estats Units i Canadà una beguda a què qualifica com a orxata. El producte no porta orxata de xufa encara que sí llet d'ametles -quelcom que contempla la RAE com a orxata- canella, caramel, crema batuda i vainilla.

Segons els experts açò podria ser orxata ja que es considera com a tal qualsevol beguda d'este estil que s'elabore amb llet vegetal. Des de Starbucks definixen este producte que han posat a la venda -Frappuccino crema d'orxata- "com una beguda deliciosament cremosa, amb sabor a espècies i feta amb la quantitat exacta de canella. Deliciosa per als mesos més càlids com estos d'estiu".

En les xarxes socials molts usuaris s'han posat en guàrdia i han començat a criticar la denominació 'd'orxata' al producte llançat per la multinacional, fent especial referència a la denominació d'origen de l'orxata valenciana. La veritat és que en altres països la llet d'ametla i d'arròs es consumix molt més que la de xufa.

La polèmica ha arribat inclús al Consell Regulador de la Denominació d'Origen (CRDO) Xufa de València, organització des de la qual ja han anunciat que convidaran a Starbucks a conéixer l'orxata de xufa valenciana perquè, en un futur, esta puga incloure's en els seus productes.

Pot sonar molt llunyà que una multinacional de la talla de Starbucks decidisca emprar orxata de xufa valenciana en els seus milers d'establiments però han un precedent no molt llunyà: la firma d'un conveni entre el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Xufa de València i la multinacional nord-americana Hard Rcok Café per a oferir orxata de xufa de València en la seua botiga de la ciutat.

I sembla que l'acceptació per part del consumidor està superant totes les expectatives: "Als clients valencians els sorprén que tinguem orxata, és una experiència nova prendre's esta beguda en un Hard Rock", expliquen des de la multinacional.

En este sentit, els responsables del HRC han decidit tindre el producte durant tot l'any, no únicament en temporada estival: "La nostra intenció és que en tant clients valencians com turistes puguen disfrutar-la tot l'any. A més, poden triar si prendre-la sola, acompanyada de fartons o mesclar-la amb gelat".

Des de la Denominació d'Origen, la valoració que fan també és positiva: "Per a nosaltres i el nostre producte és molt important tindre presència en una cadena tan mítica com l'Hard Rock Café i suposa el respatler de al nostre producte i al nostre treball". A més, agraïxen l'aposta pel producte 100% valencià, ja que açò repercutix de forma directa en la conservació de l'horta valenciana i els agricultors que viuen d'ella.

Pujar