Castellano

Qui i com podrà accedir al permís pagat i recuperable impost pel Govern

Qui i com podrà accedir al permís pagat i recuperable impost pel Govern

  Des d'aquest dilluns 30 de març l'activitat econòmica d'Espanya queda parcialment paralitzada, amb l'única excepció de les activitats essencials les quals es troben recollides en el Boletín Oficial del Estado. Així ho va anunciar dissabte passat el president del Govern, Pedro Sánchez, qui va endurir les mesures de confinament fent-les aplicables a la immensa majoria de treballadors.

  Tots aquells treballadors que no exercisquen “activitats essencials” s'acolliran a un permís retribuït temporal, és a dir, que cobraran el seu salari com si estigueren treballant però no el tornaran a fer fins a passada la Setmana Santa. Uns dies que hauran de recuperar posteriorment, i segons els acords als quals s'arribe amb l'empresa.

  A continuació, expliquem amb més detalls qui pot acollir-se a aquest permís i com s'ha de procedir:

  • A qui afecta aquest permís? A tots aquells treballadors que no formen part dels serveis essencials com són, per exemple, els sanitaris, els mitjans de comunicació o la ramaderia i agricultura, entre molts altres. Tots ells estan recollits en el BOE.
  • Fins quan serà efectiu? Al principi, i si s'aconsegueix l'efecte desitjat, el permís entra en vigor aquest dilluns 30 de març i es prolongarà fins al pròxim 9 d'abril, tots dos inclusivament.
  • Quant cobraré a final de mes? Aquest permís no vària l'import del teu salari ordinari, per la qual cosa cobraràs el mateix que tots els mesos. El salari inclourà la jornada habitual i els possibles complements salarials.
  • Quan no es podrà accedir a aquest permís? Per contra, no podrà aplicar-se aquest permís aquelles persones que es trobe de baixa per incapacitat o per maternitat/paternitat. Tampoc als treballadors d'aquelles empreses que hagen suspés la seua activitat, és a dir, aquelles que hagen aplicat un ERTE en la seua plantilla.
  • Quan recuperaré aqueixes hores no treballades? El moment de recuperar aqueixes hores no treballades haurà de ser negociat amb l'empresa, aquesta està obligada a posar a la disposició de la seua plantilla formules de recuperació. Aquesta negociació podrà començar des de l'endemà en què s'alce l'estat d'alarma i fins al 31 de desembre de 2020.

  Recordem que, tal com es va acordar en el Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest cap de setmana, es tracta d'una mesura de flexibilitat laboral que tracta de mantindre i salvaguardar l'ocupació mentre dure la crisi sanitària del Covid-19, d'evitar situacions de desprotección i de garantir el restabliment posterior de l'activitat económica.

  Pujar