19 de setembre de 2020 19/9/20

Podemos paralitza les negociacions del Botànic II a un dia de la investidura de Puig

Podemos paralitza les negociacions del Botànic II a un dia de la investidura de Puig - (foto 1)
  • La formació habitada exigeix a Compromís que li cedisca les competències de Medi Ambient

El futur del nou govern valencià és hui més incert que mai a menys de 24 hores per a la investidura de Ximo Puig. Amb les negociacions refredades, en aquests moments totes les mirades apunten cap a Compromís i Unides Podem, que han paralitzat l'acord degut a les exigències d'una i una altra formació per a ocupar les competències de Medi Ambient. En concret, es tracta de Canvi Climàtic i Transició Energètica, àrees que durant la legislatura passada va gestionar Compromís, però que ara Podem vol incloure en la seua Conselleria d'Habitatge.

El punt d'inflexió entre les relacions de totes dues formacions es va viure anit, quan la coalició nacionalista va decidir abandonar la reunió que mantenia amb PSPV i Unides Podem perquè els seus socis “reflexionaren” sobre les peticions. Per a Compromís, les condicions per a arribar a un acord són clares: Ells han sigut “generosos” en renunciar a la conselleria de Transparència, i ara han de ser els altres partits els que cedisquen. Així ho va comunicar ahir, indignada, la portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Aitana Mas, qui no va dissimular les tibants relacions amb Podemos: “Hem mantingut en tot moment la nostra lleialtat, però una cosa és mantindre la lleialtat i ser generosos, i una altra rebre humiliacions”, va subratllar. Quan comences a cedir, va indicar la portaveu, “se't demana més i més, i hi ha altres forces que no cedeixen absolutament res”. I és que Compromís serà la formació més perjudicada en el repartiment del nou govern, ja que perd una conselleria i rebaixa les seues competències de cinc a quatre –la conselleria que deixen passa a Podemos-, per la qual cosa consideren que ja han fet suficients concessions.

No obstant això els nacionalistes no són els únics disgustats amb el repartiment de competències. Si ahir van ser ells els que es van alçar de la reunió, hui el punt àlgid de les negociacions l'ha protagonitzat Unides Podem en abandonar la sala on es trobaven les tres formacions per a arribar a un acord. El motiu: Podemos considera que la Conselleria d'Habitatge hauria d'incloure les àrees de Medi Ambient. La negativa de Compromís a cedir, unit al fet que Podemos veu cada vegada més llunyana la possibilitat d'ostentar una segona vicepresidència, van portar als morats a marxar-se de la reunió. “La negociació està estancat i és límit”, ha assegurat a l'eixida un dels negociadors.

La falta de consens l'ha escenificada també el líder de la formació habitada, Antonio Estañ, qui ha comunicat que el seu partit ha plantejat “diverses vies de desbloqueig que no han sigut ateses”, i esperaran fins que es tinguen en compte.

A la vista d'aquest panorama, demà Ximo Puig podria convertir-se en el primer candidat a la Presidència de la Generalitat que es presenta a la investidura sense un pacte signat i desconeixent, a més, la votació de Unides Podem. El document, de fet, estava previst que se signara hui a Alacant, però va quedar suspés al no tancar-se l'acord.

Per a ser investit, Puig necessitaria majoria absoluta en la primera votació. És a dir, els 52 escons que sumen les tres formacions. De no ser així, es votaria de nou 48 hores després, i en aquesta ocasió només seria necessària una majoria simple –més vots a favor que en contra-.

Pujar