27 de setembre de 2020 27/9/20

Podem urgeix al Consell a presentar el pla de treball contra l'economia submergida aprovat en Corts fa mig any

Podem urgeix al Consell a presentar el pla de treball contra l'economia submergida aprovat en Corts fa mig any - (foto 1)

  El grup parlamentari Podemos-Podem ha instat hui al Consell a presentar un pla d'actuació de lluita contra l'economia submergida i el frau. Aquesta setmana s'ha complit el termini de sis mesos donat per Les Corts al Consell en una moció de Podem aprovada per unanimitat que reclamava aquest extrem.

  El diputat i secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha destacat que la Comunitat Valenciana està per sobre de la mitjana espanyola en aquests paràmetres i ha recordat que diversos estudis situen a Alacant com la província espanyola amb més economia submergida.

  Estañ ha advertit que l'economia submergida “s'ha convertit en alguna cosa crònic, estructural i normalitzat que alguns simplement ignoren” a pesar que implica “abandonar a la seua població a la seua sort amb la pèrdua, no solament dels drets laborals més bàsics, treballant en condicions de misèria sense protecció de cap tipus, sinó també la pèrdua de drets de ciutadania”, com el dret a desocupació, la jubilació o la sanitat.

  Així, ha lamentat que “algú porte treballant tota la seua vida, no solament pateix condicions lamentables sinó que deixa de ser ciutadà,” i ha alertat respecte a que “els que menys recursos tenen, els migrants i les dones, són els protagonistes d'aquest tipus d'economia”.

  Estañ ha afegit que “malgrat aquesta situació crònica i que tant perjudica els valencians i valencianes, en els últims temps no solament no hi ha hagut una reculada en els percentatges sinó que, com alerten sindicats com a CCOO i UGT, dels sectors tradicionals com el calçat, el tèxtil, la construcció, agricultura i la indústria del joguet, l'economia submergida s'ha anat estenent al comerç i serveis”.

  Així mateix, ha apostat per reforçar els controls d'inspecció però també per impulsar des del sector públic les condicions perquè aqueixes empreses poden emergir i ha recordat que de qüestions com aquesta “depèn l'efectiu canvi de model productiu que tant necessitem i afrontar una reindustrialització que no es base en què les empreses no es vagen a Xina perquè ja no ho necessiten”.

  La moció aprovada instava a establir un pla d'actuació en coordinació amb l'Administració estatal en el qual se sol·licite un augment del cos d'inspectors de treball així com d'inspectors d'hisenda, igualant el ràtio inspector/habitant a nivells de la mitjana europea, impulsant la coordinació de les actuacions d'aquests cossos en matèria de lluita contra l'economia submergida i el frau, subscrivint el conveni de col·laboració entre la Generalitat i el ministeri d'Ocupació per a la participació de la policia autonòmica valenciana en les labors de lluita contra l'economia submergida.

  Així mateix, s'especificava que aquest pla d'actuació s'havia de contemplar, igual que en altres sectors i àrees del nostre país, mesures que actuen sobre els elements específics del nostre model productiu i estiga centrat en l'aflorament de l'economia submergida i el foment de l'ocupació estable d'aquells sectors en els quals incideix de major manera la precarietat laboral com en els sectors de la construcció, l'hostaleria, el calçat i el citrícola.

  També es plantejava intensificar les eines existents de denúncia i habilitar altres mecanismes de denúncia anònima per a garantir la protecció del denunciant i assegurar el compliment dels drets laborals impulsant la col·laboració i l'enfortiment de l'acció sindical.

  Pla integral d'actuació sectorial

  La moció arreplegava el disseny, juntament amb els diferents agents socials i econòmics, d'un pla integral d'actuació sectorial amb la participació destacada de l'administració local, afavorint iniciatives com a cooperatives de treball associat i la lluita contra la subcontractació il·legal i la potenciació de l'organització i l'especialització del teixit empresarial, apostant per la innovació i l'augment de valor afegit.

  També preveia l'engegada d'una campanya de conscienciació sobre les seues greus conseqüències i l'impuls de mesures per a dignificar socialment el paper devaluat i invisibilitzat de molts dels sectors tradicionalment submergits com el treball domèstic o el “aparado” assenyalant la seua importància en el model productiu de la nostra Comunitat i estudiant mesurades per a garantir la seua cobertura en prestacions socials com el salari social.

  Pujar