1 d’octubre de 2020 1/10/20

Podem proposa una campanya de prevenció i actuació contra la violència sexual que mostre com el seu origen el masclisme

  El grup parlamentari Podemos-Podem ha proposat al Consell que implemente una campanya de prevenció i actuació contra la violència sexual vinculant-la al masclisme com a origen i amb un discurs preventiu dirigit a les masculinitats per a assegurar que siguen igualitàries i respectuoses amb les dones.

  La diputada de Podem Cristina Cabedo, ha presentat en Les Corts Valencianes una moció subsegüent a una interpel·lació en la qual insta al Govern Valencià al fet que en la campanya s'explique que la violència sexual és "un tipus més de violència masclista, sense que necessàriament aquesta es done entre parelles o exparelles, fent visible les diverses formes en què es dóna depenent els diferents espais o entorns".

  La moció planteja també que l'Observatori de Publicitat no sexista elabore i difonga una llista d'exemples de males pràctiques en aquest àmbit que contribueixen a la cosificació de les dones i que atempten contra la seua llibertat sexual, així com una guia de bones pràctiques per a evitar la normalització de pautes que configuren la violència sexual des dels mitjans de comunicació.

  La diputada de Podem ha indicat que "les dones estem cansades, no solament de patir violències pel fet de ser dones, sinó que a més se'ns responsabilitze de les mateixes".

  Cabedo ha destacat que la violència sexual "no solament es dóna durant les festes populars, sinó que és quotidiana, es dóna en autobusos i en parcs, amb frecs o amb ofenses verbals".

  La diputada ha recordat que recentment s'han conegut casos de dues temptatives de violacions a la fi d'any 2016 i una violació a principis d'enguany, en el metre València. "Les dones han de sentir que les ciutats, amb els seus parcs i els seus transports públics, també són d'elles", ha advertit.

  La parlamentària reclama també que es done a conèixer a la ciutadania els seus drets sexuals a través de la difusió de la Declaració de Drets Sexuals de 1999, integrant la perspectiva de gènere i que s'assegure que les Unitats d'Igualtat vetlen perquè la perspectiva de gènere està inclosa en els diferents projectes que es desenvolupen a través de subvencions concedides per les diferents conselleries.

  Paral·lelament, insten al Consell a implementar una línia de treball sota l'eix de ciutats lliures de violències sexuals, assegurant estratègies per a prevenir i respondre l'assetjament sexual i altres tipus de violència sexual contra les dones i les xiquetes i xiquets en zones públiques, seguint el "Programa Global Ciutats i Espais públics assegurances per a Dones i Xiquetes – Bones pràctiques per a prevenir i eliminar la violència sexual contra les dones i les xiquetes en els espais públics", de 2017 de l'ONU.

  Pujar