elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem interpel·la al Consell sobre l'impacte del CETA a la Comunitat

Podem interpel·la al Consell sobre l'impacte del CETA a la Comunitat
    MÉS FOTOS
    Podem interpel·la al Consell sobre l'impacte del CETA a la Comunitat - (foto 2)

    El grup parlamentari Podemos-Podem ha presentat en Les Corts Valencianes una interpel·lació dirigida al Consell perquè explique quin impacte tindria per als interessos valencians l'entrada en vigor del CETA (Acord Econòmic i Comercial Global), així com les actuacions ha realitzat la conselleria d'Economia i Hisenda sobre aquest tema.

    Aquesta formació ha recordat que el passat 23 de setembre, Les Corts Valencianes van aprovar a iniciativa de Podem una proposició no de llei en la qual s'instava al Govern d'Espanya a no autoritzar la signatura o ratificació de l'acord sense realitzar un informe detallat que avalue les seues repercussions a la Comunitat Valenciana. En contra solament van votar Partit Popular i Ciutadans.

    La iniciativa arreplegava igualment que el grup de treball que la Generalitat va constituir per a valorar l'impacte del TTIP en la nostra comunitat estenguera el seu treball al CETA. En aquest sentit, Podem ha recordat que en una sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, de maig de 2016 aquest grup parlamentari li va preguntar per aquesta qüestió i el responsable de l'executiu autonòmic va anunciar la creació d'un grup de treball permanent en les universitats valencianes amb l'objecte d'avaluar el tractat i les seues conseqüències.

    El síndic del grup parlamentari Podemos-Podem, Antonio Montiel, ha incidit que el CETA no és un acord comercial a l'ús, sinó un tractat de nova generació “perquè traspassa la finalitat ordinària d'un tractat comercial, i es converteix en un element de control o incidència en els processos de formació de les normes, que tendeix a igualar-les a la baixa”.

    Així, ha criticat que sota la fórmula d'un tractat, “se'ns està colant un cavall de Troia veritablement perillós que pot fins i tot perjudicar la capacitat legislativa dels parlaments, no solament regionals, sinó fins i tot del parlament nacional”.

    A més, ha alertat sobre les peculiaritats de la Comunitat Valenciana i la major afectació que el tractat tindria en aquesta autonomia per la pròpia estructura productiva de xicotetes i mitges empreses, fins i tot de microempreses, d'autònoms i, sobretot, per l'activitat agrícola.

    Montiel ha expressat la seua preocupació ja que aquests tractats transnacionals “poden suposar el col·lapse de sectors tradicionals com l'agricultura o l'artesania valenciana, per competència desigual respecte a la nostra xicoteta i mitja empresa i a punts autònoms que formen part del nostre teixit productiu”.

    Per la seua banda, el diputat de Podem Daniel Geffner, ha manifestat que el TTIP i el CETA “constitueixen un segrest a la sobirania i una retallada a la democràcia” i ha advertit que Podem no accepta que es perden drets per a augmentar els guanys de les grans multinacionals”, ni “la reducció de normatives que defensen el medi ambient, als consumidors i als treballadors”.

    Geffner ha incidit que el TTIP i CETA “estan confeccionats a mesura de les grans corporacions transnacionals contra els legítims interessos de la ciutadania d'ambdues ribes de l'Atlántico” i ha remarcat que inclou un mecanisme de solució de conflictes entre inversors i Estats que podria desencadenar un auge dels litigis de les grans empreses transnacionals canadenques contra la UE.

    El parlamentari ha recordat que la producció normativa present o futura sobre qüestions tan importants per a la Comunitat Valenciana com el control del fracking, el control de preus i accés als medicaments, la protecció de treballadors i consumidors o la seguretat alimentària, poden ser qüestionades per empreses transnacionals estrangeres a través d'aquest mecanisme.

    El CETA, ha alertat, “podria també restringir la capacitat dels governs autonòmics per a recolzar als proveïdors locals i sense finalitats de lucre, i provocar una externalización de serveis del sector públic a empreses privades, mentre que el capítol sobre el comerç transfronterer de serveis i els annexos corresponents, podria amenaçar diferents competències autonòmiques en els serveis socials i la sanitat pública”, ha conclòs.

    Pujar