elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem elimina a través de les seues esmenes les àrees supradepartamentals que preveia la reforma de la Llei de Salut

    La Comissió de Sanitat de Les Corts Valencianes ha acceptat hui la pràctica totalitat del mig centenar d'esmenes que Podem ha presentat al projecte de llei de modificació de la Llei de Salut, entre les quals figurava la supressió de les àrees sanitàries supradepartamentals.

    El portaveu de Sanitat d'aquest grup parlamentari, Daniel Geffner, ha manifestat que Podem no compartia aquesta figura prevista en el projecte de llei «perquè en centralitzar la gestió, s'accentuaria la inequidad en l'assistència sanitària entre les diferents comarques valencianes i hi hauria més recursos cap als centres i departaments de capçalera, els de hospitals de referència, i es destinarien menys recursos a les comarques i poblacions més allunyades de les grans urbs».

    Aquest model, segons Geffner, «obriria les portes encara més a reforçar "el model 'hospitalcentrista"', de medicina super especialitzada, en detriment de l'atenció primària» i ha sostingut que «la columna vertebral del sistema sanitari públic ha de ser la medicina primària, reforçada per a donar-li major capacitat de diagnòstic, tractaments, i d'intervenció comunitària».

    Geffner ha explicat que les esmenes de Podem «estaven dirigides a garantir un model de sanitat pública , universal, de qualitat, accessible, amb equitat que elimine barreres en l'assistència sanitària a la població en general i cap als sectors més vulnerables en particular; defensem un sistema sanitari públic de qualitat, no de caritat» , ha explicat.

    El portaveu de Podem ha valorat positivament la introducció en l'articulat de la llei un nou capítol sobre salut mental i que els grups hagen recolzat la inclusió d'un capítol especifique a proposta de Podem per a les persones amb discapacitat. «Posar-ho en la llei considerem ajudarà a trencar les barreres existents, obligant a les administracions, en aquest cas, la sanitària a reconèixer les necessitats especials de part de la població».

    Així mateix, s'han acceptat esmenes per a millorar i potenciar la participació dels usuaris en la sanitat pública valenciana, a través de les figures dels consells de salut de zones bàsiques i els "consells bàsics de salut".

    Altres esmenes transaccionades en aquest cas fan referència a l'adopció d'una eixida garantista als drets dels i les treballadors que hagen de subrogar-se a la conselleria per la figura de la successió d'empreses.

    Geffner ha recordat que «la llei que estem reformant tenia l'empremta del Partit Popular, amb la seua opció preferencial per la privatització de la sanitat pública, l'acceptació de retallades de drets a la sanitat universal , l'aprofundiment de la desigualtat en l'atenció sanitària mitjançant l'exclusió sanitària i l'augment dels copagaments, i dèficits de participació democràtica de la població i debilitament de la sanitat pública».

    Pujar