5 de desembre de 2020 5/12/20

Podem afirma que les bases per al futur de la gestió de residus quedaran establides abans d'acabar la legislatura

  La portaveu de Medi Ambient de Podem en Les Corts Valencianes, Beatriu Gascó, ha assegurat hui que les bases per al futur de la gestió dels residus en la Comunitat Valenciana quedaran establides abans que finalitze aquesta legislatura.

  Gascó s'ha mostrat satisfeta amb el resultat de les negociacions amb els grups parlamentaris PSPV i Compromis, respecte a la Proposició de Llei de Prevenció de Residus i Economia Circular presentada per Podem en Les Corts a l'agost de 2018, que es debat dimarts que ve en la Comissió de Medi Ambient.

  «Amb l'impuls de Podem estem deixant arrere dues dècades d'economia lineal i posarem les mesures que ens acosten als estàndards europeus en gestió de residus» ha declarat Gascó. «Hem treballat en aquest sentit des de principis de la legislatura, pressionant al Consell amb nombroses iniciatives, perquè la nostra prioritat era l'actualització del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (PIRCV) i un canvi legislatiu que replantejara els paràmetres per a adaptar-los a les noves premisses d'economia circular, que millorara la nostra situació i evitara les multes que es preveuen des de la Unió Europea. El nostre lema és invertir ara per a no pagar multes després».

  Amb aquesta Proposició de llei, Podem va plantejar la necessitat d'avançar per a aconseguir una gestió de residus concorde a les noves directives europees aprovades en 2018, introduint mesures centrades en la prevenció i reutilització, a més d'una revisió profunda del compliment de la responsabilitat ampliada del productor i dels processos de participació i transparència, tant de la ciutadania com dels ens locals.

  «La nostra màxima preocupació, a més de la salut i el medi ambient, és la repercussió econòmica que té sobre l'administració local una gestió de residus deficient i sense els suficients mitjans de control» ha assenyalat Gascó.

  Així mateix, la parlamentària ha afirmat que «queda encara treballe que fer però, si no hi ha sorpreses, les bases per al futur de la gestió de residus en la Comunitat Valenciana quedaran establides al març de 2019. Si s'aprova com esperem aquesta Proposició de llei de Prevenció de residus en les Corts i s'aprova quasi al mateix temps el PIRCV per part del Consell, per fi podrà dur-se a terme un canvi rotund del model de gestió de residus molt necessari a la Comunitat Valenciana, ja que ni les nostres instal·lacions ni el marc normatiu estaven en absolut a l'altura dels objectius marcats per Europa» ha declarat Gascó.

  En aquest sentit, ha explicat que «tenim la seguretat que el document que remetrà el Consell al Consell Jurídic Consultiu (*CJC) inclou els objectius i terminis que imposa la UE per a la recollida selectiva de residus, per la qual cosa aquestes reivindicacions seran retirades de la proposició de llei».

  Totes dues normatives, ha remarcat Gascó, «es complementen i facilitaran el desenvolupament de l'economia circular, la transició ecològica i la jerarquia de residus a la Comunitat Valenciana».

  Pujar