elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Pobla de Vallbona presenta el Banc de Terres per a reactivar l’agricultura

La Pobla de Vallbona presenta el Banc de Terres per a reactivar l’agricultura
  MÉS FOTOS
  La Pobla de Vallbona presenta el Banc de Terres per a reactivar l’agricultura - (foto 2)
  La Pobla de Vallbona presenta el Banc de Terres per a reactivar l’agricultura - (foto 3)
  La Pobla de Vallbona presenta el Banc de Terres per a reactivar l’agricultura - (foto 4)

  L'Ajuntament de la Pobla de Vallbona s'ha marcat com a objectiu impulsar l'agricultura i posar en actiu els camps abandonats. Amb esta finalitat s'ha presentat el programa Banc de Terres. Es tracta d'una iniciativa de la Regidoria d'Agricultura on el consistori fa d'intermediari entre els propietaris de terres abandonades i aquelles persones que busquen posar en marxa una explotació agrària.

  La iniciativa comença amb 20 fanecades cedides per tres propietaris particulars i 6 demandants de terreny per a cultivar. Les modalitats de cessió de terres són variades i van des del lloguer dels bancals, el pagament en espècie amb un percentatge de la producció o la cessió gratuïta. Des de l'Ajuntament s'està elaborant un mapa de terres abandonades per a confeccionar un gràfic del municipi del sòl que hi ha sense cultivar. L'objectiu és poder contactar amb els seus propietaris i incentivar la seua inclusió en el banc de terres.

  El Banc de Terres s'ha presentat dins la Jornada de dinamització del Sector agrari que este dimarts s'ha celebrat a la Pobla. El regidor d'Agricultura, Javier Descalzo, ha destacat que l'objectiu amb esta iniciativa és doble. Per una part es vol reactivar un sector econòmic com és l'agricultura i per l'altra millorar l'entorn paisatgístic evitant el problema d'incendis i plagues que suposen els camps abandonats. A més, «el propietari dels bancals es beneficia perquè s'estalvia les despeses de neteja dels camps que exigix la normativa municipal i que comporta tindre l'horta abandonada».

  Per a la gestió del Banc de Terres, la Pobla instaurarà l'aplicació informàtica que la Diputació de València ha anunciat per al primer trimestre de 2017.

  A més del Banc de Terres, la Pobla de Vallbona disposa d'un hort municipal amb 22 parcel·les per a l'autoconsum. Són uns terrenys que l'Ajuntament ha cedit amb criteris socials i que estan destinats a la producció agrícola per a persones sense recursos.

  En la Jornada de Dinamització de l'Agricultura s'han presentat diferents iniciatives de reactivació de l'agricultura. La Cooperativa «La Constància» de la Pobla ha explicat el seu programa d'ajuda als socis per a reconvertir la producció dels camps. En este sentit s'assessora als xicotets productors que ho demanen en quins són els cultius més rendibles.

  Per la seua part, la Cooperativa Sant Vicent Ferrer de Benaguasil ha presentat un programa de concentració de terrenys per augmentar la seua productivitat. La cooperativa posa en contacte propietaris de terrenys en actiu que desitgen ampliar els seus camps amb els propietaris de terrenys contigus abandonats per afavorir-ne la cessió.

   

  Pujar