28 de novembre de 2020 28/11/20
Inundacions Vega Baixa

La pitjor catàstrofe en 140 anys

La pitjor catàstrofe en 140 anys - (foto 1)
  • Durant aquesta matinada del dissabte ha continuat plovent a les comarques del sud d'Alacant, que ja van patir durant el divendres inundacions sense precedents

MÉS FOTOS
La pitjor catàstrofe en 140 anys - (foto 2)
La pitjor catàstrofe en 140 anys - (foto 3)
La pitjor catàstrofe en 140 anys - (foto 4)

Continua plovent en tota la Comunitat Valenciana i ho ha fet amb força aquesta matinada en zones del sud d'Alacant agreujant encara més la situació que es va viure aquest divendres, quan el temporal va inundar pràcticament tota la comarca de la Vega Baixa i altres zones de la província d'Alacant així com la regió de Múrcia. Les inundacions es van cobrar una víctima a Oriola i ja són cinc els morts a conseqüència del temporal en el sud-aquest d'Espanya.

Així, aquesta matinada, sobre les cinc, un nou front ha descarregat a les comarques del sud d'Alacant i continua pujant cap a la província de València. Una de les situacions mes greus aquesta matinada s'ha produït a Almoradí, on ha trencament de la mota ha causat que el riu Segura estiga evacuant 50m3/seg. El seu Ajuntament ha sol·licitat maquinària pesada i explosius mentre que la població ha sigut evacuada i se'ls informa que es pugen als pisos mes alts.

Ha sigut una matinada molt complicada. Els serveis d'emergències han estat treballant durant tota la nit per a rescatar a molts veïns de la Vega Baixa, concretament de les localitats d'Oriola, Catral, San Isidro, Dolores, Redován, Daya Nueva, Daya Vieja, segons ha informat Emergències de la Generalitat Valenciana. S'ha demanat als veïns que pugen a les teulades de les seues cases per a poder ser rescatats ja que el riu Segura ha annegat urbanitzacions i algunes zones dels nuclis urbans d'aquestes poblacions.

Un desplegament d'efectius sense precedents compost per Bombers del Consorci d'Alacant, la Unitat Militar d'Emergències (UME), Bombers Forestals de la Generalitat, Guàrdia Civil, Policies Locals, Creu Roja i voluntaris que ha treballat durant tota aquesta nit i les jornades del dijous i el divendres per a posar fora de perill als veïns i evitar danys majors.

En les carreteres, hi ha mes d'una trentena de vies tallades sent la majoria secundàries excepte un tram de l'AP-7 a l'altura d'Almoradí, que també està tallada en tots dos sentits. En la xarxa ferroviària segueixen els talls entre Alacant i València, concretament la línia entre Xativa-Alcoi i el túnel de La Font de la Figuera. També tallat el tram entre Callosa del Segura i Murcia.

Un episodi de pluges sense precedents a la Vega Baixa

L'episodi de pluges torrencials a la Vega Baixa del Segura és un dels més greus que ha assolat la comarca, segons ha assegurat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Ha sigut fins i tot superior a les tempestes que en 1987 van deixar una acumulació d'aigua a Oriola de 322 litres per metre quadrat, a Sant Miquel de les Salines 268.1 l/m2, a Almoradí 249 l/m2, 7 i al Pilar de la Foradada 206.5 l/m2.

Aemet explica que caldria retrocedir fins a 1879 per a veure un episodi similar a la Vega Baixa. La riuada del Segura més catastròfica de les conegudes va ocórrer fa ara 140 anys. És l'anomenada riuada del dia de Santa Teresa, del 15 d'octubre de 1879.

La riuada de 1879, segons detalla la Aemet, va causar gran impacte en la societat espanyola de l'època, ja que entre Múrcia i Oriola i altres localitats de la Vega Baixa, va haver-hi més de 1000 morts. Va tindre un ampli ressò en la premsa nacional i internacional i fins i tot va deslligar una onada de solidaritat internacional.

Pujar