elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un robatori de coure a Picassent deixa a mil agricultors sense poder regar

Un robatori de coure a Picassent deixa a mil agricultors sense poder regar
  • Gran robatori aquesta matinada en una comunitat de regants valorat en 30.000 euros i que ha deixat sense reg a 8.000 fanecades de cultiu

MÉS FOTOS
Un robatori de coure a Picassent deixa a mil agricultors sense poder regar - (foto 2)
Un robatori de coure a Picassent deixa a mil agricultors sense poder regar - (foto 3)
Un robatori de coure a Picassent deixa a mil agricultors sense poder regar - (foto 4)

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) denuncia un robatori perpetrat durant la passada matinada a la comunitat de regants de el sector IV de Canal Xúquer-Túria, situada al terme de Picassent, que ha desvalisat, a la recerca de metalls revaloritzats com el coure, totes les instal·lacions tecnològiques necessàries per al reg de les explotacions.

Segons la denúncia interposada per l'esmentada entitat de reg davant la Guàrdia Civil, les pèrdues econòmiques directes ascendeixen a 30.000 euros, que inclouen el trencament de portes, tanques perimetrals i els propis equips elèctrics. Amb tot, AVA-ASAJA afegeix les conseqüències negatives que també pot acabar ocasionant aquesta sostracció a deixar a un miler d'agricultors de la zona sense poder regar ni efectuar l'adequada fertilització en una superfície propera a les 8.000 fanecades de cultiu -principalment cítrics, caquis, kiwis i alvocats- durant els dies que transcorren fins a completar la reparació dels equips desmantellats, ja que aquestes tasques agràries resulten fonamentals en l'actual període de l'any per garantir un correcte creixement dels fruits.

Alça de matèries primeres

AVA-ASAJA alerta que l'encariment que estan experimentant diverses matèries primeres com el coure i el ferro en els mercats internacionals durant els últims mesos, a causa de les repercussions econòmiques de la pandèmia, amenaça de multiplicar els robatoris al sector agrari, una xacra que només el 2020 va suposar 25 milions de pèrdues per als agricultors i ramaders valencians.

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que "els lladres arrasen amb collites que tenen bons preus, com l'alvocat o la garrofa, es porten portes de ferro, entren a les casetes de camp, trenquen tanques si cal, els cal compten amb amplis coneixements en equips de reg perquè manipular-los comporta un elevat risc d'electrificació. Hi ha socis que em diuen que no van a plantar en una parcel·la propera a poble senzillament perquè temen que els lladres s'ho porten tot abans d'anar a recol·lectar. Estem parlant d'un problema tan greu com els baixos preus o els danys de fauna salvatge, sobre el qual les administracions estan fallant i, en lloc d'aportar solucions, tracten de confondre l'opinió pública dient que descendeixen els robatoris: el que baixen són les denúncies perquè la majoria d'agricultors entenen que no serveixen de res, però els robatoris segueixen sent alarmants".

Per això, Aguado reclama més vigilància tant en les explotacions com en els punts de recepció de les mercaderies robades i, per millorar aquestes tasques, insta a incorporar l'ús de les noves tecnologies. Així mateix, reitera un enduriment de les penes "perquè hi haja justícia en el camp i la delinqüència rural no continue ixint impune".

Pujar