24 de setembre de 2020 24/9/20

Pérez Garijo insta als valencians a exercir el dret de sol·licitar informació pública a l'Administració

Pérez Garijo insta als valencians a exercir el dret de sol·licitar informació pública a l'Administració - (foto 1)
  • La Conselleria de Transparència se suma al Dia Internacional del Dret a Saber, que s'entén com un dret d'accés universal a la informació

  • La consellera Pérez Garijo ha afirmat que la transparència "implica apoderament ciutadà i rendició de comptes, fonaments per a la millora de la qualitat democràtica"

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha instat a tots els valencians i valencianes "a exercir el dret de sol·licitar informació pública a l'Administració, accedir als portals de transparència i exercir com a ciutadans el seu dret a saber".

La Conselleria de Transparència se suma al Dia Internacional del Dret a Saber, que es concreta com un dret d'accés universal a la informació el dia 28 de setembre mitjançant aprovació d'una resolució de la Unesco en 2015.

Pérez Garijo ha assenyalat que les institucions públiques "són de tots i totes", i ha afegit que "també és de tots i totes la informació que tenen les institucions".

"Els ciutadans i ciutadanes -ha continuat Pérez Garijo- tenen tot el dret del món a accedir a la informació pública. Per això, les administracions públiques hem de fer pública i accessible tota la informació que siga d'interés per a la ciutadania, i qualsevol persona té el dret de sol·licitar qualsevol document o informació que estiga en poder de l'Administració, amb els únics límits que hi ha taxats en la llei".

Pérez Garijo ha posat l'accent en que el dret a la informació "és un element fonamental per a la llibertat d'expressió i per a la participació política, bases per a la qualitat democràtica".

Pérez Garijo ha ressaltat la importància de la transparència i del dret a la informació en la societat actual, "on s'ha democratitzat el control del poder, ara qualsevol ciutadà o ciutadana pot exercir-lo, té tot el dret a fer-lo".

En aquest sentit, la consellera ha afirmat que la transparència "implica apoderament ciutadà i rendició de comptes, fonaments per a la millora de la qualitat democràtica".

A pesar que des de fa temps és un dret reconegut per molts instruments internacionals, en el nostre entorn és recent. La llei estatal de transparència és de finals de 2013 i la valenciana de 2015. En aquests quatre anys, fer real el dret a saber de la ciutadania "ha sigut una prioritat de la Generalitat, per això comptem amb un Portal de Transparència, unes normes que obliguen a l'administració, uns protocols i una autoritat de garantia al qual reclamar: el Consell de Transparència".

Pérez Garijo ha afegit que tot el treball realitzat en aquests anys "s'ha fet junt amb els actors socials, la societat civil i la ciutadania, perquè només entre tots i totes podem construir una cultura de la transparència".

Pujar