25 d’octubre de 2020 25/10/20

Peníscola rendeix honors a l’Ermitana en les seues festes més entranyables

Peníscola rendeix honors a l’Ermitana en les seues festes més entranyables  - (foto 1)
  • Actes religiosos, cercaviles, concerts, concursos, tancaments taurins, esdeveniments esportius, dansaes i entrades de Moros i Cristians són solament alguns dels 120 actes programats des del 7 al 16 de setembre

MÉS FOTOS
Peníscola rendeix honors a l’Ermitana en les seues festes més entranyables  - (foto 2)
Peníscola rendeix honors a l’Ermitana en les seues festes més entranyables  - (foto 3)
Peníscola rendeix honors a l’Ermitana en les seues festes més entranyables  - (foto 4)
Peníscola rendeix honors a l’Ermitana en les seues festes més entranyables  - (foto 5)

Setembre és un mes molt esperat a Peníscola. La localitat castellonenca celebra les seues festes patronals per a rememorar el seu passat i viure uns dies intensos plens d'activitats. Actes religiosos, cercaviles, concerts, concursos, tancaments taurins, esdeveniments esportius, dansaes i entrades de Moros i Cristians són alguns dels actes que veïns i turistes poden gaudir durant aquestes setmanes de festa.

Les festes en honor a la Patrona de Peníscola, la Verge de l'Ermitana, se celebren enguany del 7 al 16 de setembre. Es tracta d'una festa, declarada d'Interès Turístic Nacional, en la qual el fervor i la devoció es donen la mà des del segle XVII. Cal ressaltar que les festes anaven dedicades a la Verge de l'Ermitana, l'ermita de la qual s'emplaça en el centre de la localitat, molt prop del castell. Avui, aquesta festa segueix mantenint els seus orígens encara que ha anat evolucionant per a adquirir un caire més turístic i lúdic, amb l'objectiu d'aconseguir el reconeixement d'Interès Turístic Internacional.

Un dels dies més destacats és, sens dubte, la Proclamació de les Reines de les Festes Patronals, acte que va tenir lloc el passat 7 de setembre i en el qual Lidia Oms va rebre el testimoni de la Reina de les Festes Patronals 2017. En finalitzar el solemne acte, que el seu mantenedor va ser Ramón Rovira - el primer alcalde de la Democràcia- els veïns i veïnes de Peníscola van rendir homenatge a la nova Reina i Cort d'Honor amb un ball de gala.

Tampoc ens podem oblidar de dues jornades molt emotives per als veïns: el dissabte 8 de setembre, Natividad de la Verge, i el diumenge 9 de setembre, Dia gran de la Patrona. Durant el cap de setmana passat Peníscola es va bolcar a rendir honors a la seua patrona amb una ofrena floral i processons. Es tracta d'unes jornades en les quals el ball regional cobra un gran protagonisme. I és que els dansants es converteixen en una gran atracció turística per a molts curiosos que no volen perdre detall dels diferents balls típics en honor a la Verge de l'Ermitana que realitzen els seus veïns. Una representació que acaba amb el tradicional Castell.

LAD: Dies per als majors, turistes, mestresses de casa o esportistes

Un altre dels distintius d'aquesta festa és que cada dia va dedicat a un col·lectiu, amb activitats centrades en ells. Per exemple, aquest dilluns 10 de setembre va ser el Dia de les Mestresses de casa, amb un menjar organitzat per l'Associació de Mestresses de casa de la localitat i un pa i porta a la nit: aquest dimarts 11 de setembre és el Dia dels Majors, amb un homenatge als octogenaris i un menjar de germanor per als jubilats i pensionistes de Peníscola.

Seguint amb el repàs de dies temàtics, el pròxim 12 de setembre serà el Dia de l'Esport i per a esta jornada es prepararan jocs infantils, campionats de tennis així com partits de futbol i bàsquet, entre uns altres. Per a la jornada següent, el dijous 13, el turista es converteix en el protagonista. Per a ell es van a realitzar presentacions de productes típics de la zona com pastissets o moscatell. També hi haurà carrera amb bici o concurs de pesca, entre uns altres.

LAD: Moros i Cristians com a colofó

No falten les vaquetes ni els concerts a la nit en aquestes festes amb actes per a totes les edats i gustos. Així, enguany destaca el concert de Camela, que tindrà lloc dissabte que ve 15 de setembre. Tampoc ens oblidem de l'entrada de Moros i Cristians, que posen punt i final a aquestes festes.

Aquestes colorides desfilades es converteixen en un reclam turístic amb multitud de música i color i fins i tot animals per a representar les lluites de la reconquesta. I per a finalitzar aquestes festes, que arrepleguen més de 120 actes en a penes uns dies, el diumenge 16 de setembre tindrà lloc el tradicional ramillet de focs artificials en la platja Sud que servirà per a acomiadar les Festes Patronals 2018 de Peníscola.  Pots veure el programa complet d'actes ACÍ.

Pujar