elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'edifici de Peñíscola es va esfondrar “com un castell de naips”

Rescat amb vida d'una persona en l'ensulsiada d'un edifici a Peníscola
Rescat amb vida d'una persona en l'ensulsiada d'un edifici a Peníscola
  • Andrés Martínez, alcalde de la localitat, parla de “diversos miracles” perquè algunes persones van poder eixir quan van sentir que l'edifici queia

MÉS FOTOS
L'edifici de Peñíscola es va esfondrar “com un castell de naips” - (foto 2)

El succeït ahir a Peñíscola és una tragèdia que no es recorda des de fa anys en la Comunitat Valenciana. De moment hi ha un mort, un jove de 15 anys, el cos dels quals ha sigut localitzat a primera hora d'aquest matí, una persona rescatada amb vida que està ingressada i continua estable dins de la gravetat, i una tercera persona desapareguda en la qual tots els equips de rescat estan posant els seus esforços a tractar de localitzar-la.

Es tracta de “sinistre inesperat” com relata l'alcalde, Andrés Martínez, que es va desplaçar fins a la zona de manera immediata després de conéixer el succés, i “els equips especialitzats portaven anys sense actuar davant una circumstància extraordinària” com la succeïda ahir quan un edifici de 8 habitatges i tres plantes s'ensorrava a la urbanització Font Nova de Peñíscola.

Malgrat la desgràcia del succés, l'alcalde parla de “diversos miracles” perquè algunes persones van poder eixir quan van sentir que l'edifici queia.

L'edifique es va esfondrar “com un castell de naips quan quitacions una carta”. Així ho ha expressat Andrés Martínez “com ho va definir l'arquitecte municipal i de la Generalitat Valenciana”.

Alcalde de Peñíscola
Alcalde de Peñíscola

Actualment tots els esforços s'estan centrant en tractar de localitzar a la tercera persona desapareguda en l'ensulsiada, de la mateixa unitat familiar i veïns de Peñíscola. Ja després vindrà el moment de la investigació i el temps d'esclarir les causes.

Treball de precisió

La cerca i el rescat de les persones atrapades és un treball minuciós per part dels bombers i els efectius de seguretat que hi ha mobilitzats a Peñíscola.

Carlos Verchili, responsable dels bombers del Consorci de Castelló, ha destacat el “equilibri inquietant” per les tones dels forjats i “sabíem que hi havia gent” perquè “una persona estava donant senyals”.

De fet, “una mala maniobra hauria tingut fatals conseqüències” amb el que el treball ha sigut “complicat” i “molt delicat” perquè “es podia posar en perill a la persona que estava viva i als rescatistas”.

Encara que Verchili destaca el “gratificant” i “emotiu” que ha sigut trobar amb vida a una persona sota els enderrocs.

Solidaritat veïnal

Els empresaris de Peñíscola es van posar des del primer moment al servei dels veïns desallotjats de la urbanització, per motius de seguretat, i dels quals després de caure els seus habitatges es van quedar sense casa.

L'alcalde ha tingut paraules d'agraïment per a tots ells i ha indicat que l'edifici que segueix en peus “és probable que no es torne a habitar fins que es facen els informes”. Cal assenyalar que es van esfondrar 8 habitatges d'una urbanització de 55, que data aproximadament de l'any 1989.

Antecedents i efectius

L'ensulsiada d'aquest edifici de tres altures es va produir entorn de les 20.00 hores del dimecres 25 d'agost i el Consorci Provincial de Bombers de Castelló va mobilitzar ràpidament un ampli desplegament de mitjans per a treballar en la zona, completament afectada pels enderrocs de l'edifici, que es va esfondrar per causes encara desconegudes.

Així, el Consorci castellonenc dirigeix des del seu Lloc de Comandament Avançat instal·lat a Peñíscola un operatiu de rescat de 140 efectius, entre els quals figuren diverses dotacions de Bombers del Consorci de Castelló, la seua Unitat de Rescat i Salvament especialitzada a treballar en rescats en zones derruïdes, la Unitat Canina de Protecció Civil de Diputació, amb gossos ensinistrats en aquests escenaris, la Unitat de Maquinària i Logística del Consorci i diverses unitats de comandament d'aquest.

Al costat d'ells, es compta amb la participació de diversos serveis d'emergència coordinats també pel Consorci, com la UREC (Unitat de Resposta en Emergències i Catàstrofes) del Consorci de Bombers de València, dotacions del servei municipal de bombers de l'Ajuntament de Castelló, i membres de la Guàrdia Civil.

En aquest operatiu, els efectius s'estan ajudant dels gossos de la Unitat Canina de Protecció Civil de Diputació, que estan revisant l'escenari i estan contribuint a delimitar zones de treball. Una de les persones atrapades era localitzada i rescatada amb vida per part de diverses dotacions de Bombers de Castelló i la seua Unitat de Rescat i Salvament, en la mitjanit. La segona persona atrapada, un menor, ha sigut localitzat mort sobre les 07.30 h del matí de hui, i el seu cos ha sigut excarcerat d'entre les ruïnes per part dels membres de la UREC del Consorci de València i efectius de Bombers de l'Ajuntament de Castelló.

El conjunt del dispositiu contínua treballant en la localització i rescat d'una tercera persona desapareguda sota els enderrocs.

Pujar